nedjelja, 7. prosinca 2014.

Baklava rolice



Ako volite istočnjačke slastice onda ste sigurno kušali i baklavu. Svi sastojci su manje više kao kod obične baklave. Drugačija je po izgledu načinu pripreme.

Sastojci:

Tijesto
1 kg brašna Tip 500 (približno)
10 dkg masla(ca)
1 kom jaje
1/2 l mlijeka
1 čž soli
15 dkg masla(ca) za premazivanje kora

Sirup
1/2 kg šećera
1/2 l vode
1 kom limun (sok)
prstohvat šafrana
Nadjev
1/2 kg oraha mljevenih
30 dkg šećera
naribana korica limuna
1 vrećica vanilija šećera
Dodatno
1 kom žumanjak za premazivanje
10 dkg masla(ca) za zalijevanje

Priprema:

1. Maslo otopiti u mlakom mlijeku, staviti sol, jaje razmutiti, sve dodati u 80 dkg brašna i
zamijesiti. Po potrebi dodavati brašna da se dobije mekano elastično tijesto. Mijesiti ga
dok se prestane lijepiti za podlogu. Umotati i odložiti na dvadesetak minuta do pola
sata.
2. Tijesto podijeliti na približno 30 podjednakih kuglica. (što više kuglica to će baklave biti
manje i obrnuto)

3. Svaku kuglicu vrlo tanko (1 mm) razvaljati, premazati rastopljenim maslom, posuti
smjesom oraha pa uspomoć tankog razvijača zarolati, potisnuti krajeve (naborati),
skinuti sa razvijača i slagati u podmazani lim.
4. Premazati žumanjkom razmućenim sa 2 žlice mlijeka, staviti peći u pećnicu zagrijanu
na 180 °C.
5. U međuvremenu skuhati sirup. Kad zavrije, dodati šafran, neka kuha desetak minuta,
maknuti s vatre pa umiješati procijeđen sok limuna.
6. Nakon 15 - 20 minuta baklave zaliti sa vrućim maslom, a kad se zarumene vrućim

sirupom. Vratiti u pećnicu na još desetak minuta.
7. Izvaditi, prekriti lim alu folijom, ohladiti na sobnu temperaturu, potom u hladnjaku
barem nekoliko sati.
8. Foto postupak:
http://www.coolinarika.com/slika/14629
Posluživanje
Baklavu je najbolje napraviti dan prije konzumacije tako da se dobro rashladi i svi sastojci
prožmu.
 Ako volite da baklava pliva u sirupu, možete ju dodatno preliti hladnim sirupom nakon što
se rashladi na sobnu temperaturu.
 Sok limuna dodajite pomalo, baklava ne smije imati izražen kiseo okus, tek toliko da se

osjeti.

Izvor:www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar