subota, 7. veljače 2015.

Zimska čokoladna torta


Sa finim koricama od lešnika, i bogatim filom od bele i gorke čokolade.

Autor: Broccoli

Sastojci :

za podlogu:

125 g brašna
40 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca
6 kašika marmelade od marelica


za biskvit:

6 jaja
170 g šećera
1 vanilin šećer
5 kapi arome gorkog badema
1/2 kaš. cimeta
40 g gustina
malo praška za pecivo
250 g mlevenih, pečenih lešnika

za kremove:

tamni krem:

400 g čokolade za kuvanje
300 ml slatke pavlake
125 g maslaca
3 kašike Amaretta (liker od badema)

svetli krem:

250 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake
150 g maslaca
2 kašike likera od jaja


za ukrašavanje:

50 g marcipana
... šećer u prahu
1 vanilin šećer
oko 50 g krokanta od lešnika

Priprema:

1. Za podlogu pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Razvaljati ga i staviti na
podmazanu podlogu, forme vel. 26cm. Peći na 180*C, oko 15-20 minuta.
2. Za biskvit mutiti jaja najjačom brzinom oko 2 min., zatim dodavati malo po malo šećera
i vanilin šećer i nastavite da mutite još 2 minuta.
3. Dodati začine, i lešnike izmešane sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve sjediniti,
testo staviti u istu formu i peći na 180*C, oko 35 minuta.
4. Za krem, odvojeno zagrejati pavlake, pa u njima rastopiti čokolade. Prekriti folijom i
ostaviti da se dobro ohladi. Zatim čvrsto ulupati i umešati umućeni maslac. U beli krem
dodadti liker od jaja, a u crni amaretto.
5. Podlogu premazati marmeladom, i uokviriti je obodom forme. Biskvit prerezati na 3
kore. Donju staviti preko podloge, i uz pomoć šprica je ispuniti naizmenično kremovima
u vidu krugova. Preklopiti srednjom korom i uraditi isto samo suprotnim redosledom
boja. Preklopiti gornjom korom. Pritisnuti.
6. Preostalom crnom kremom premazati tortu spolja i ukrasiti je. Izmesiti mracipan sa
šećerom u prahu, razvaljati ga pa izrezati zvezdice, poređati ih po torti. Okolo posuti
krokantom, a po površini posuti vanilin šećerom.
7. ZIMSKA ČOKOLADNA TORTA

Izvor:www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar