četvrtak, 12. veljače 2015.

Vanila-mak rozen kolač


Sastojci:

1 paket rozen kora ili ispecite
vlastite po želji

Krema od vanilije:

500 ml mlijeka
1 Dolcela puding od vanilije
20 g oštrog brašna
100 g šećera
100 g bijele čokolade
100 g margarina

Krema od maka:

300 ml mlijeka
120 g šećera
200 g mljevenog maka
oko 70 g mljevenog keksa
150 g margarina

Čokoladna glazura:

150 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
1 žlica ulja
1 žlica mlijeka

Kore:

400 g brašna
150 g margarina
100 g šećera
2 cijela jaja
3 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Priprema:

Krema od vanilije:

1. 400 ml mlijeka sa šećerom zagrijte do vrenja, a puding i brašno s preostalih 100 ml
izmiješajte kako ne bi nastale grudice. Smanjite vatru i u mlijeko dodajte razmućen
puding i brašno s mlijekom te kuhajte dok se krema zgusne i počinje odvajati od dna.
2. U vruće dodajte bijelu čokoladu i margarin te miješajte da se potpuno istope. Kore
možete filati s mlakom ili kremom sobne temperature.

Krema od maka:

1. Mlijeko sa šećerom stavite da zavrije te pustite da vrije 2-3 min. Sklonite s vatre pa
umiješajte mak i kuhajte oko 5 minuta.
2. U vruće dodajte margarin i miješajte da se potpuno istopi. Nakon toga umiješajte
mljevene kekse po potrebi (od 70-100 g). Kore filajte s toplom kremom.

Slaganje:

1. Prvu koru premažite sa 4 - 5 žlica kreme od maka, poravnajte dugačkim nožem, stavite
drugu koru, poravnajte dlanovima kao da ravnate stolnjak, premažite sa 4 - 5 žlica
kreme od vanilije pa stavite treću koru na isti način i tako do zadnje korice na koju ne
ide krema. Prekrijte kolač folijom, opteretite i ostavite u hladnjaku ili na hladnom do
sutradan.

2. Sutradan napravite glazuru - na pari otopite čokoladu s maslacem, uljem i mlijekom pa
još toplu izlijte preko kolača. Kolač držite na hladnom.
1. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i podijeliti ga na 5 dijelova. Svaki dio posebno
razvaljati i peći na okrenutom limu na 180 C oko 5-10 minuta (ovisno o pećnici).
2. Svaku kremu podijeliti na pola i naizmjenično filati kore toplim kremama. Prekriti kolač
papirom za pečenje i opteretiti.
3. Sutradan možete preliti glazurom od bijele čokolade (ili tamne). Meni osobno više
odgovara bez ikakvih glazura jer jako lijepo aroma maka i vanili kreme dolaze do
izražaja! 

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar