utorak, 10. veljače 2015.

HAJEVA DIJETA: TOPI KILOGRAME I OTKLANJA STRES



Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu

Hajeva dijeta ime je dobila po slavnom američkom hirurgu Williamu Howardu Hayu, koji je u dobi od 40 godina morao prestati sa radom zbog zdravstvenih tegoba. Imao je 100 kilograma i takve probleme sa srcem, visokim krvnim pritiskom i bubrezima da doktori nisu vjerovali da će preživjeti. Spas je potražio u učenju prvih američkih naturopata, te je počeo jesti isključivo osnovne namirnice, svježe žitarice, svježe meso i ribu. Za samo tri mjeseca izgubio je devetnaest kilograma i ozdravio, da bi se nakon godinu dana vratio aktivnom životu.


Tri glavna principa Hayeve dijete su pravilno kombiniranje namirnica, to jest nemiješanje bjelančevina i ugljikohidrata, izbacivanje prerađene hrane poput bijelog brašna i bijelog šećera, te konzumiranje barem 50 posto svježeg voća i povrća.

Prema Hajevoj dijeti postoje tri vrste obroka: škrobni, bjelančevinski i lužnati, i svakog dana bi se trebao pojesti barem jedan iz svake grupe, uz međuobroke od neutralnih namirnica.

Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu.


Osnovna pravila Hajeve dijete

X Ne jesti ugljikohidrate sa proteinima i kiselim voćem u istom obroku.

X Hraniti se povrćem, salatama i voćem kao glavnim dijelom dijete.

X Jesti proteine, škrob i masnoću u malim količinama.

X Jesti samo cjelovite žitarice, neprerađeni škrob, isključujući rafiniranu te prerađenu hranu poput bijelog brašna, bijelog šećera i margarina.

X Poštivati razmak od 4 do 4 i pol sata između obroka različitih tipova.

X Povrće (osim krompira) ide uz svaki obrok. To se odnosi i na sve vrste salata.

X Konzumirati barem 50 % svježeg voća i povrća

Štetna “junk food” hrana

Hajeva dijeta sadrži takođe upute koja je to hrana štetna, odnosno “junk food”. Ta hrana postaje toksična ako se uzima u prevelikoj mjeri, a takođe može da stvori ovisnost. Štetne namirnice su:

X šećer i sva zaslađena hrana: keks, kolači, čokolada, sladoled

X bezalkoholna pića

X bijeli hljeb i bijelo brašno

X čips, slane zakuske

X margarin i visoko prerađeno jestivo ulje

X sva ostala visokoprerađena hrana

Mijenjanje kombinacija

Izbaciti Ubaciti
Sendvič s mesom Sendvič sa salatom
Voćna pita Kuhano voće
Mesna pita Pita od povrća
Pečeno meso i krompiri Meso sa pečenim pastrnjakom
Meso i pita od krompira Vegetarijanska pita od krompira
Tjestenina s mesom ili sirom Tjestenina s vegetarijanskim umakom
Meso s rižom Povrće s rižom
Makaroni sa sirom Cvjetača sa sirom
Sir i keks Jabuka i sir
Jaja na prepečencu Jaja s naribanim sirom
Riba s prženim krompirom Riba sa salatom
Hamburger u pecivu Vegeburger u pecivu
Kada se izbace nepravilne kombinacije hrane koje nepotrebno opterećuju probavu, automatski se poboljšava zdravlje, vitalnost i raspoloženje.

0 komentari:

Objavi komentar