nedjelja, 8. veljače 2015.

Čokoladna šarlota


Za kalup promjera 24cm:

Za tortu:

40 dkg čokolade za kuhanje
8 dkg maslaca, omekšalog, ne rastopljenog
3 jaja
6 dkg šećera u prahu
60 ml likera od kakaa (ili nekog drugog po želji)
4 dcl vrhnja za šlag
Cca 25 kom piškota + malo mlijeka 

Za ukrašavanje:

2 vrećice praška za šlag
Ekstrakt vanilije
Kakao u prahu

1) Razdvojite bjelanjke od žutanjaka, istucite vrhnje za šlag u što čvršći šlag i stavite u hladnjak

2) Na pari rastopite čokoladu i kad je gotovo sasvim rastopljena dodajte joj maslac i ostavite na pari dok se sve ne pretvori u homogenu smjesu, stavite po strani

3) U međuvremenu u dosta velikoj zdjeli tucite žutanjke sa šećerom i likerom. Pomalo dodavajte smjesu čokolade i maslaca pazeći da se žutanjci ne zgrušaju. Pazite da sve ravnomjerno pomiješate.

4) Istucite bjelanjke u čvrst snijeg

5) Sada dodajte tučeno vrhnje (iz koraka 1), laganim kružnim pokretima u istom smjeru, a zatim jednako tako i snijeg – pazite da ne miješate prejako da iz smjese ne pobjegne zrak!

6) U pripremljeni kalup po dnu poredajte piškote namočene u malo mlijeka pa isto tako poredajte piškote okomito, uz rub kalupa

7) Preko piškota ulijte pripremljenu kremu, prekrijte folijom i ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati (najbolje bi bilo preko noći)

8) Izvadite da se malo opusti otrpilike pola sata do sat prije posluživanja, a dok je još zaleđena ukrasite je tučenim šlagom pomiješanim s par kapi ekstrakta vanilije. Po vrhu torte pospite malo kakaa

0 komentari:

Objavi komentar