četvrtak, 22. siječnja 2015.

ZA HLADNE DANE: Vruće slane ili slatke kiflice! (RECEPT I SLIKE)



Dizana tijesta su laka i jednostavna poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u kući, a naročito su dobra za hladne zimske dane.


Ovaj recept imam već dosta godina i ne odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem šećerom u prahu.

Potrebno je:

1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja

Priprema:

Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.

Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu.

Izvor:(www.kuhinjskeprice.com)

0 komentari:

Objavi komentar