utorak, 13. siječnja 2015.

Mekane kiflice

Kifle koje se uvijek prave u nasem domacinstvu i koje se pojedu prije nego sto se i ohlade. Sa ovom istom smjesom mozete praviti i kruh.


Sastojci:

Tijesto

1 kg brašna , glatkog
3-4 dl mlijeka(za početnike 3 dl mlijeka
dosta)
2 dl vode
1 dl jogurta
2 dl ulja
1 prašak za pecivo Dolcela
1 kocka kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli

Premaz
1 tučeno jaje
Slatka punjenja
nutela
pekmez po želji
smjesa sa makom
smjesa s orasima

Slani nadjev (za 16 kiflica)
100 g svježeg sira
1 jaje
1/2 žličice Vegete Natur
srolane i premazane jajom posipajte sa sezamom

Kombinacija meni najdražeg punjenja
200 g sira na šnite


Priprema:

1. Kvasac razmrvite, dodajte šećer, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka. Izmješajte i
ostavite da se diže.
2. Brašno prosijajte, dodajte prašak za pecivo, žličicu soli, promješajte, napravite rupicu u
koju prvo stavite dignuti kvasac, a onda sve ostale tekuće sastojke.
3. Sa spiralnim metlicama izmiksajte tijesto u kuglu koja se sam mora odvajati od stjenki
posude. Poklopite i ostavite da se kratko digne (cca30 min).
4. Istresite na radnu podlogu i podjelite na 8 djelova. Svaki dio razvaljajte i podjelite na 8
trokuta( 1/2, 1/4, 1/8). Sada rukama na podlozi svaki komad malo razvucite pritiskajuć
u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. Sada taj malo prošireni vrh koji je sad u
izgledu slova u zarežite uzdužno 3 cm dva puta. I I
5. dolje na širi dio stavite punjenje po želji, sir sa jajom, šunka sir, nutela, pekmez, orasi,
mak, sve opcije punjenja su prema Vašim idejama.
6. Sada s obje ruke primite donje krajeve, prevrnete preko punjenja i lagano pritisnete
prstima tako da dobijete jastučić od tjesta i punjenja. Dalje lagano zarolate prema gore
i prilikom stavljanaj u tepsiju sa papirom za pećenje lagano zavrnete prema sebi, dolje
da se saviju. Premažite ih tučenim jajom po cijeloj površini. Slane možete posuti
sezamo i krupnom solju.
7. Pećete na 200 dok ne dobiju laganu boju

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar