ponedjeljak, 12. siječnja 2015.

SEDMODNEVNA DIJETA KOJOM SE EFIKASNO MRŠA: ČAROBNA SUPA OD ZELJA ZA 7 DANA “ISTOPI” 5 – 7 KG


Magazin za zdraviji život, kulturu življenja, alternativnu medicinu i sudbine


Dijeta "čarobnom" supom ubrzava metabolizam, pomaže mršavljenju i čisti tijelo od otrova. Ova se supa može jesti u neograničenim količinama, a u Americi je koriste za predebele srčane bolesnike

U svijetu je ponovo hit jednostavna dijeta s "čarobnom" supom od zelja. Pogodna za svakoga, posebno za ljude koji imaju malo slobodnog vremena, ova niskokalorična dijeta bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima. Kao takva, ubrzava metabolizam, pomaže sagorijevanju masnoća i čišćenju tijela od otrova.

Osnova jelovnika je supa, za čiju pripremu treba izdvojiti vrlo malo novca, a kuha se u većim količinima pa može potrajati nekoliko dana. Njena prednost je što uz nju nije potrebno gladovati, može se jesti u neograničenim količinima, u bilo koje doba dana. Uz to, neki nutricionisti tvrde da što je više jedete, više i mršavite.

Uz supu se, zavisno od dana dijete, jede voće, povrće, nemasno meso, mlijeko i riža. Ako ne volite govedinu, u propisanim ju danima možete zamijeniti pilećim prsima bez kože i masnoća pripremljenim na roštilju ili prženom ribom. Tokom dijete strogo je zabranjeno piti alkohol i zaslađena pića te jesti hljeb i tjesteninu. Važno je piti mnogo tekućine - barem 6 - 8 čaša vode na dan, nezaslađene čajeve te koju šoljicu crne kahve.

Sandra Marić, dipl. nutricionista, upozorava i savjetuje:


- Preporučujem dijetu držati sedam dana te, prije nego ponovno započnete, napraviti pauzu od dvije sedmice. Dijeta se često preporučuje ljudima za skidanje kilograma prije operativnih zahvata. Uz to treba imati na umu da je zbog nedostatka proteina, kalcija, ugljikohidrata, esencijalnih masnih kiselina, čak i vitamina te minerala, dijeta često popraćena manjkom energije i opadanjem mišićne mase, što vodi umoru i iscrpljenosti organizma.

Sastojci i priprema supe

POTREBNO JE: 6 glavica luka, velika glavica zelja, veliki celer, 2 zelene paprike, 2-4 mrkve, 4-5 paradaiza ili 2 limenke pelata, 1,5 l vode, 2 paketića supe iz vrećice ili kocke za pileću ili goveđu supu, peršun, so, biber i začinsko bilje po želji

Nasjeckati luk i papriku, malo ih prodinstati na maslinovom ulju, dodati ribano zelje, celer i mrkvu. Doliti vode, zatim usitnjene pelate (ako imate svjež paradaiz možete i njega ubaciti). Pustiti da se kuha dok sve ne omekša, zatim dodat sitno nasjeckani bijeli luk, peršun i proljetnu, kokošju ili goveđu supu iz vrećice. Tada možete i tijesto ubaciti. Pustiti još par minuta da se kuha dok se tijesto iz supe ne omekša.

Kuha se veći lonac supe, kako bi se mogla jesti nekoliko dana zaredom. Mogu se dodavati i ostali začini po želji. Umjesto zelja, može se koristiti i kupus.

Režim ishrane

1. DAN: jedite samo supu i voće. Možete jesti sve voće, osim banana. Piju se nezaslađeni čaj i voda.

2. DAN: jedite supu i povrće (svježe, kuhano, konzervirano). Izbjegavajte grah, grašak i kukuruz. Za večeru se nagradite krompirom pečenim u ljusci, začinjenim s malo maslaca i soli.

3. DAN: dopušteno je jesti supu te svo povrće i voće. Ako ste se pridržavali uputa, trebali biste imati 2 - 3 kg. manje.

4. DAN: jedite supu, banane i nemasno mlijeko (može i jogurt ili kefir). Pojedite do tri banane.

5. DAN: u neograničenim količinama se jedu supa, govedina i povrće. Možete pojesti 300-600 dag kuhane govedine i 6 paradaiza.

6. DAN: jedite supu, kuhanu govedinu i povrće. Možete pojesti dva ili tri odreska s povrćem (ne krompir).

7. DAN: uz supu je najvažnija integralna riža kuhana u vodi, začinjena prema želji. Jedite svo povrće.

SAVJET PLUS: Ako se strogo pridržavate jelovnika, u prvoj sedmici ćete izgubiti između 4,5 i 7 kg, navode stručnjaci. Ako smršavite više od 7 kilograma, prije nego nastavite s dijetom, napravite pauzu od nekoliko dana.

Izvor:Aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar