četvrtak, 29. siječnja 2015.

Lepine u 12 koraka


Sastojci :

1 kg Pšeničnog glatkog brašna
50 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
650-750 ml mlake vode
2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje

zdjele)

Za premazivanje:
1 žumanjak
2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)

Priprema:

1. Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer.
Sol rasporedite uz sam rub posude.
2. Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto. Miješajte tako dugo dok pod prstima ne
osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.
3. Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da
sa svih strana bude u ulju.
4. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.
5. Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to
ponovite još dva puta.

6. Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i
podijelite na deset jednakih dijelova.
7. Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste
posuli obilato brašnom.
8. Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake
blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite deset minuta da miruje.
9. Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i
kiselog vrhnja.
10.Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.
11.U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C.
Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje. Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju

(15-20 minuta).
12.Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju.
Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.

Posluživanje:

Idealne za ćevape, variva, čorbe, sataraše ili za razne namaze.
Savjet
Ako nemate dovoljno vremena za ručno miješanje, upotrijebite električnu miješalicu za
bržu pripremu.

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar