utorak, 9. prosinca 2014.

Znate li koliko je zdravo jesti kupus?

Kupus je izuzetno snažan lijek. Drevni liječnici tvrdili su da sadrži mjesečeve moći budući da je rastao na mjesečini, dok moderni nutricionisti znaju da njegova moć dolazi iz visokog nivoa sumpora i C vitamina.


Idealan je za mršanje
U šolji kuhanog kupusa nalaze se samo 33 kalorije, a on sadrži i malo masnoća, te puno vlakana.


Hrana za mozak
Pun je vitamina K i antocijana koji pomažu u mentalnom funkcioniranju i koncentraciji. Ove hranjive tvari će vam pomoći i kod oštećenja živčanog sistema, te će poboljšati vaš odbrambeni mehanizam protiv razvoja Alzheimerove bolesti i demencije.
Pun je sumpora, proljepšavajućeg minerala
Kupus pomaže u isušivanju masne kože sklone aknama. Sumpor je naime nužan za keratin, protein bez kojeg ne bismo imali zdravu kosu, nokte i kožu.
Odličan je za detoksikaciju
Visok nivo vitamina C i sumpora u kupusu, uklanja toksine (slobodne radikale i mokraćne kiseline) koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti, reume i kostobolje.
Ima spojeve poznate po sprječavanju razvoja karcinoma
Spojevi lupeol, sinigrini i sulforafan stimuliraju aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora. Istraživanje na ženama pokazalo je smanjen broj oboljelih od raka dojke kad su u prehranu dodale kupus.
Pomaže krvnom tlaku da ne raste
Visok nivo kalija pomaže u prohodnosti krvih žila, te olakšava protok krvi.
Dobar je za glavobolju
Topla kompresa od listova kupusa može pomoći kod glavobolje. Usitnite listove kupusa, umotajte ih u krpu i stavite na čelo. Također, pijte sok od kupusa, 25-50 ml dnevno, u slučaju hroničnih glavobolja.
Pomaže kod mamurluka
Još od vremena starih Rimljana, mamrluk se liječio s kupusom.
Djeluje protuupalno i regulira šećer u krvi
Prirodni crveni pigment crvenog kupusa navodno snižava nivo šećera u krvi i pojačava proizvodnju inzulina. Crveni kupus sadrži i protuupalna svojstva, kao i repa, prenosi magazin.hr.

0 komentari:

Objavi komentar