ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Posna slana torta


Sastojci:

Korice
800-900g brašna tip 400
2kk soli
1 kesica praška za pecivo
4 šoljice ulja
1/2 flaše piva (250ml)
100g pečenog susama

Fil I (crveni fil)
1 manji struk praziluka
1 konzerva tunjevine u salamuri
1/2 tegle šampinjona
100g maslinki
1/2 SK senfa
2 SK ajvara
so, biber, posni majonez po ukusu

Fil II (svetli fil)
450g kukuruza šećerca (obariti)
250g posnog kačkavalja (
2 konzerve tunjevine u salamuri
5-6 SK posnog majoneza (ili više, po ukusu)
so, biber po ukusu

Fil III (zeleni fil)
250g barene šargarepe
1/2 tegle kiselih krastavčića
1/2 manje konzerve graška
1/2 tegle šampinjona
šaka spanaća (barenog)
posni majonez po ukusu
so, biber po ukusu

I još...
1 margarin
posni majonez po potrebi

Napomena:
Tegle su od 720g
Konzerve tunjevine od 180g

šoljica (od kafe) ulja
SK supena kašika

Priprema:

1. Korice ispeći dan ranije, na ovom plehu, 30x22cm. Napravite 6-8 korica (preporučujem
da tortu pravite sa tri korice jer je sa četiri previsoka, pa se teže seče). Rastanjite testo
, prenesite na pleh i odsecite višak, korice ne treba da budu pretanke. Peći ih na 180C,
treba da budu bledo-žute (kao vanilice). Do filovanja čuvajte u zvonu za tortu ili kesi.
Lomljive su, pa pazite!
2. Od ove mere ispadnu dve torte, verujte da nije previše! Ako želite tortu sa 3 korice, od
ostatka testa napravite korpice, pa punite salatama!
3. Sastojke za filove prvo iseckajte, potom štapastim mikserom ili u blenderu usitnite. Na
kraju dodajte po 1/3 umućenog margarina, i posnog majoneza po potrebi.
4. Filuje se sledećim redom: korica-fil I-korica-fil II-korica. Stavite težu knjigu odozgo da
se svi slojevi spoje. Narednog dana premažite sa filom III, odozgo ukrasite rendanim
posnim kačkavaljem. Možete da filujete i drugačijim redom, po želji, kao ja ovoga puta!
Možete odmah da stavite fil III pa četvrtu koricu, ako želite da vam torta bude viša, pa
narednog dana premažite posnim majonezom i pospete rendanim posnim kačkavaljem.
Ukoliko želite da vam fil III bude zeleniji, dodajte šaku spanaća (prethodno obarenog).
1. Ukoliko vam je pravljenje korica zahtevno i komplikovano, možete da koristite korice za
rozen-tortu (ima ih u velikim marketima ili rinfuzima), a u fil II dodate mleveni, pečeni
susam.
2. Možete da duplirate sastojke za filove, polovinu izmiksajte, a drugu polovinu servirajte
kao salatu!
Posluživanje
Secite na štangle.

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar