ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Dugotrajni Tangzhong hljeb


Sastojci:

Sastojci za 120 gr Tangzhong startera
100 gr vode
20gr brašna
Sastojci za Tangzhong hljeb:
350gr brašna

1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kesica instant suvog kvasca
150ml mlakog mlijeka
30g maslaca
120 gr Tangzhong startera
Sastojci za premaz hljeba:
1 jaje
susam po potrebi

Priprema:

1. PRIPREMA STARTERA:
 Dobro umutiti brašno i vodu dok se ne dobije glatka masa bez grudvica.
2. Ovu masu uz stalno miješanje zagrijavati sve do 65?C. To traje oko 2-3 minuta.
3. Alternativno (ukoliko nemate termometar), masu zagrijavati dok ne počne da se
zgušnjava kao puding. Kada na dnu posude prilikom mješanja ostaje ,,trag" tada je
potrebno posudu skloniti sa ploče.
4. Kako bi se spriječilo isušivanje i stvaranje korice na starteru providnom folijom prekriti
posudu tako da folija dodiruje pripremljeni starter.

5. Ohladiti na sobnoj temperaturi i koristiti, a ostatak čuvati u frižideru.
6. Ukoliko se koristi Tangzhong iz frižidera onda ga je potrebno ranije izvaditi, jer ovaj
starter prilikom upotrebe mora biti sobne temperature.
7. PRIPREMA TANGZHONG HLJEBA:
 Dobro promiješati suve sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. Suvim sastojcima dodati
mlijeko, maslac, Tangzhong starter i zamijesiti tvrdo tijesto. Dobijeno tijesto pokriti
platnenim salvetom i ostaviti na toplom da se podigne. Kada se tijesta udvostruči

premijesiti ga i podijeliti na 10 dijelova.
8. Svaki dio posebno razviti i urolati. foto prikaz postupka
9. Rolnice poređati u duguljastu formu (veličina forme koju sam ja koristila je 30cm x
11cm) jednu do druge i ostaviti 15 minuta da narastu.
 Nakon toga, umutiti jaje za premaz, premazati tijesto i posuti ga susamom.
10.Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180 ° C, ili dok ne
dobije zlatno smeđu boju. Pečeni hljeb izvaditi, pokriti ga platnenim salvetom i
ohladiti.
11.Dugotrajni Tangzhong hljeb se ne reže nožem već se lomi rukama i razdvaja na rolnice.
Kora mu je mekana a tekstura sredine izuzetno vazdušasta i elastična.
Služi se topao, hladan ili podgrijan.
12.NAPOMENA:
 Prilikom pripreme Tangzhong startera mogu se upotrijebiti veće količine sastojaka
npr.50gr brašna i 250gr vode, i višak ostaviti u frižideru za sledeću upotrebu.

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar