srijeda, 17. prosinca 2014.

Plitvička štrudla




Sastojci:

Tijesto za sve
1 kg brašna
2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
-- malo soli
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl mlijeka

Nadjev od maka (ili oraha)
25 dag maka
15 dag šećera
1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
1,5 dl vrelog mlijeka
1 vanilin šećer

Nadjev od sira
20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
15 dag šećera
1 šaka opranih grožđica
1 jaje
1 vanilin šećer
Ostalo
-- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka

Priprema:

1. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
2. Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
3. Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
4. Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
5. Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za
treći nadjev.

6. Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
7. Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
8. Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i
stavite peći.
9. Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
10.Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
Posluživanje
"Tijesto za sve" koristim na mnogo načina, kao podlogu za pizzu, kao omotač za hrenovke u
tijestu, kao tijesto za makovnjače , orahnjače, savijače od dinstanog kiselog kupusa,
dinstanih gljiva, dinstanog mesa s lukom, štrudle od jabuka, sira, marmelade - ma baš za
sve! Obožavam ga, jer može stajati 5 dana u hladnjaku, može se zalediti, brzo se odleđuje,
kad radim s njime, ne lijepi mi se za podlogu, ne teba ga puno posipati brašnom, što god od
njega napravim da 

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar