Recept namenjen domaćicama koje vole da prave piroške, ali ne žele dugo vremena da se „zamaraju“ oko testa. Testo ispadne mekano, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i ne raspada se.
Ovo testo može da se koristi za bilo koju vrsta piroška, za pice i kiflice.
Sastojci:
- 4 šolje (od 2 dcl) brašna (ponekad i malo više, zavisi od tipa brasna)
- 2 kašike šećera
- 1/5 kašičice soli
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 500 ml mleka (može da se zagreje, a i ne mora, probala sam i ovako i onako – rezultat je isti)
- kesica suvog kvasca 11 gr.
Priprema:
Sve sastojke pomešati do homogene smese. Staviti dobijenu smesu u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2 sata. To je to!
Savet jedne iskusne domačice: kesu sa testom možete umesto frižidera staviti u amper ili neki veći sud sa hladnom vodom. Kad testo ispliva za 15 minuta (zove se plovak), spremno je za upotrebu. Efekat je isti! Samo sto ne morate čekati 2 sata.
Posle dva sata izvadite testo iz frižidera (ako ste ga tamo držali), lagano uvaljajte u brašno i pravite piroške sa bilo kojim filom.
Piroške možete peći na ringli na vrelom ulju, a mozete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar