utorak, 18. studenoga 2014.

Prirodni osveživač za tepih. Kako ukloniti neprijatne mirise sa tepiha, očistiti ga i osvežiti.



Svaki tepih može postati izvor neprijatnog mirisa koji se širi po celoj kući. Fleke različitog porekla (kafa, urin, prljavština itd) emituju neprijatne mirise koji postaju intenzivniji, što je tepih prljaviji. Neprijatan miris je nemoguće ukloniti samo koristeći usisivač, a izreklamirana sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivnu aromu, koja dugo ne može da se izvetri, takođe su opterećena hemikalijama, a pri tome nisu ni malo jeftina.


Srećom, postoje vrlo jednostavni, i ne manje efikasni načini za uklanjanje neprijatnih mirisa sa tepiha, koje možete pripremiti sami i koje su, naravno, potpuno prirodni. Podjednako efikasno uklanjaju neprijatne mirise sa tepiha i istovremeno ga čiste i osvežavaju.

Kako napraviti prirodni osveživač za tepih

1 varijanta.

Napravite smesu od 1 kafene kašike cimeta, 1 kafene kašike samlevenog karanfilića, 3 supene kašike sode bikarbone i 1 kafene kašike sušenog bilja (lavanda ili ruzmarin). Promešajte sve sastojke i pospite po svom tepihu. Posle 15-20 minuta usisajte tepih. Svežinu i lep miris osetićete u celoj kući.

2 varijanta.

Promešajte 1 času sode bikarbone sa 1 čašom kukuruznog skroba(gustina), dodajte 10-15 kapi eteričnog(aromatičnog) ulja po vašem ukusu. Promešajte i pospite po tepihu. Dobro usisajte nakon pola sata. Sjaj, čistoća i svežina zagarantovani.


Obična soda bikarbona odlično neutrališe sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uverili koristivši je za pravljenje sredstva za čišćenje nameštaja od mebl stofa i sredstva za čišćenje fleka sa tepiha. Osim toga, ona je u stanju da povrati tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osveži.

Ovaj savet je posebno aktuelan za vlasnike kućnih ljubimaca.

Pospite sodu po tepihu u većoj količini (300-500 gr,) bez dodavanja vode, naročito na mesta gde životinje najčešće spavaju.  Ostavite je preko noći, ili ako uslovi dozvoljavaju, na duži period. Zatim temeljno usisajte tepih. U slučaju zadržavanja neprijatnog mirisa, proceduru ponovite, koristeći veću količinu sode bikarbone.

0 komentari:

Objavi komentar