srijeda, 5. studenoga 2014.

STAN U PLAKARU: Nećete vjerovati šta sve može da stane u 8 kvadratnih metara! (VIDEO)



Najmanji stan na svijetu posjeduje sve što imaju i velike kuće i stanovi, jer su arhitekte uradile nevjerovatan posao i maksimalno iskoristile prostor.

Pitate se koja je donja granica za veličinu stana da bi u njega moglo da stane sve što je neophodno za život? Arhitekte kompanije Kitoko Studios kažu da je 8 kvadratnih metara sasvim dovoljno!

Znamo da zvuči čudno, ali ova nekadašnja pomoćna soba sada je poseban stan, sasvim dovoljan za jednu osobu. Tajna je u maksimalno iskorišćenom prostoru i mnogo kreativnosti arhitekata, koji su ovaj pariški stan učinili pravim malim rajem, funkcionalnim i punim dnevne svjetlosti.

Čini se najmanji stan na svijetu sadrži sve što i veliki stanovi i prostrane kuće – krevet, sudoperu, radnu kuhinjsku površinu, kupatilo, policu za knjige, sto za ručavanje, garderober.

Možda ste odmah pomislili da je u pitanju skučeni prostor sa nabacanim stvarima gdje nema prostora ni da se okrenete, ali ne – zapravo, čitav stan smješten je u veliki plakar!


Jednim pokretom možete da izvučete policu sa knjigama, koja vam istovremeno služi i kao stepenice do kreveta, u koji se možete ušuškati okupani dnevnom svjetlošću. Ako ne volite svjetlo dok spavate, samo povucite klizna vrata i uživajte u tami!

Garderober, polica za odlaganje različitih stvari i sto za ručavanje izvlače se po istom principu, dok je sto predviđen za dvije osobe i prate ga dvije stolice, koje su zakačene ispod njega i vrlo lako se vade.

Kupatilo je jedini prostor koji je se ne izvlači i koji je odvojen od svega, a posjeduje sve što je potrebno – wc šolju, tuš kabinu i lavabo sa policom i ogledalom.

U uglu stana nalazi se sudopera, sa skrivenom mikrotalasnom pećnicom, ringlama i frižiderom. Naravno tu je i sudopera, koja kada se pokrije, daje dvostruko veću radnu površinu.

Malo je reći da je prostor racionalno iskorišćen, a adekvatna riječ i ne postoji da bi se opisalo svojevrsno umjetničko djelo – kako su arhitekte u svemu tome uspele, pogledajte u videu!

Izvor: Magazin.ba / zena.blic.rs


0 komentari:

Objavi komentar