Pretpostavljam da je mladim domacicama korisno da ovo nauce – ukoliko zele da prave domace pite :)
Sastojci:
Klasicno tijesto za domacu pitu
cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode
Priprema:
Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu
zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja
pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od
odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi :P
Da krenemo:
1. brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli.
2. rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo
sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego
rukom, prstima).
3. dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna
“opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je
potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta
za veliku tepsiju (promjera 50).
4. mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa
dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i
neka ga, trebace nam kasnije. tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati
sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos
nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini,
povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne
prestane da bude ljepljivo.
5. od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro
premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta.
6. nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti
da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo
ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.
7. sto, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu
pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom
koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi
trebalo da prelazi 40-50 cm.
8. na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim
uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini –
ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci.
9. e, sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora ;) krecemo
da vrtimo tijesto i jos
10.opalaaaaa – sada vec imamo znatno vecu povrsinu tijesta, koje vec polako poprima oblik
kore, koju razvlacimo preko stola – ovako
11.kad smo tijesto razvukli preko cijelog stola, onda mozemo preci na filovanje…. ali o
tome drugi put…..ubrzo :D
Posluživanje: masna i brasnjava… ali zadovoljna, jer tijesto nije pucalo, fino se razvlacilo… :) a sad slijede varijacije na temu :) :) :) slatka posna slavska pita dvije slane pite tikvenjaca visnjasta pita naravno, sve ove pite se mogu praviti i sa kupovnim korama (sto i ja radim, kad sam u manjku sa vremenom)
Izvor:(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar