Sastojci:
Sastojci za kore:
360 gr keksa Petit beaure (40 kom.)
1 dl mlijeka
malo prezle (krušnih mrvica)
Sastojci za kremu:
2 kesice praška za puding sa okusom banane (ili vanilije)
7 dl mlijeka
2 žlice šećera
250 gr maslaca ili margarina
250 gr šećera u prahu
2 žlice šlaga
100 gr mljevenog plazma keksa
1 žlica kakao praha
1 kesica vanilija šećera
2 dl vrelog mlijeka
Sastojci za premaz:
250 ml toping baze ili slatkog vrhnja
Priprema:
Mljevenom plazma keksu dodajte 1 žlicu kakao praha i 1 kesicu vanilija šećera i sve dobro pomiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede. Mlijeko (2 dl) stavite u manju posudu, te pustite da provri. Vrelo mlijeko prelijte preko smjese plazma keksa, vanilije šećera i kakao praha te sve zajedno dobro pomiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Toping bazu ili slatko vrhnje umutite mikserom.
Dvije kesice praška za puding pomiješajte sa 2 žlice kristal šećera i 1 dl hladnog mlijeka.
Zagrijte 6 dl mlijeka i skuhajte puding.
Kada je puding gotov, pokrijte ga da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Mikserom pjenasto umutite 250 gr maslaca ili margarina sa 250 gr šećera u prahu, dodajte ohlađeni puding i dobro mikserom izmiješajte. Potom smjesi dodajte 2 žlice umućenog šlaga ili toping baze i kuhačom lagano izmiješajte.
Podijelite ovu masu na dva dijela. U jedan dio kreme dodajte ohlađenu smjesu od plazma keksa. Potom kremu od pudinga podijelite na 3 dijela, a kremu sa plazma keksom na 4 dijela
Slaganje torte:
Pladanj na kojoj će te slagati keks tortu pospite sa malo krušnih mrvica da se keks ne bi lijepio. Kekse (10 kom) umočite u mlijeko i poredajte u dva reda (po 5 u svakom redu) jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu.
Zatim keks premažite četvrtinom kreme sa plazma keksom, pa preko toga fil od pudinga.
Na to ide drugi red natopljenog keksa, krema sa plazma keksom pa fil od pudinga.
Zatim treći red natopljenog keksa, krema sa plazmom pa fil od pudinga. Preostalih 10 kom. keksa umočite u mlijeko i poredajte preko fila od pudinga, te premažite kremom sa plazma keksom i premažite umućenim šlagom.
Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne najmanje 2 sata prije posluživanja.
Izvor: www.recepti.com
0 komentari:
Objavi komentar