nedjelja, 16. studenoga 2014.

Čarobna pita

Proteklog vikenda bila sam na sajmu gdje sam kupila savršene domaće polu-kisele jabuke. Iako za blagdane u većini slučajeva svi peku suhe kolačiće, pita nalik na lijenu pitu bit će savršen odabir za pripremu zadnji tren. Svrstavam je u ekonomične kolače jer se dobije veća količina, financijski je isplativa, vrlo jednostavna za izradu i uvijek uspijeva 

Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je dalo posebnu finoću.




Sastojci:


Tijesto:
600 g glatkog brašna 
200 g šećera 
250 g maslaca 
2 vanilin šećera 
1 prašak za pecivo 
Prstohvat soli 
1 limun – naribana korica 
200 ml kiselog vrhnja 
2 jaja srednje veličine


Nadjev:
5 srednje velikih jabuka (cca. 1,20 kg)
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka 

200 g šećera 
120 g nasjeckanih oraha 
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi) 




Priprema:
U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol i maslac narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom razmrviti. Zatim dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti da nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju, staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.


Pripremiti nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke pa ih zajedno sa šećerom staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih 10-15 min dok ne poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te ukoliko je ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije) ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim dodati: nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice prema potrebi 2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).


Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita peći. Kalup može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm). Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.


Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Gotovu pitu ostaviti da prenoći pa idući dan rezati na kocke ili prutiće te bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i topla ali je puno bolja kad malo odleži ;)




Pita će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka.





0 komentari:

Objavi komentar