subota, 8. studenoga 2014.

Griz kolac

Lagan za pripremu, kremastog ukusa koji se moze prilagoditi ukusu vasih najmilijih. Ovog puta izabrala sam ukus instant kave 2u1, za popodnevno druzenje sa vama.

Sastojci:

PRVI SLOJ
1 l vode
2 kesice ness 2u 1
200 gr smedjeg secera
200 gr psenicnog griza - krupice

KREMA
1 l mlijeka
4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
12 kasika secera
2\\\\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
150gr krem slaga-vanila

GLAZURA
150 gr cokolade za kuhanje
4 kasike mlijeka
2 kasike ulja
50 gr margarina
malo kakaa za posip


Priprema:

1. Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a
potom i lagano dodati griz.
2. Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.
3. KREMA
4. Staviti 800 gr mlijeka da prokuha.
5. Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.
6. Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti
prozirnom folijom.
7. Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.
8. U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.
ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode
sipati kesicu nekog instant soka po izboru.
 Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi
uzitak.

9. Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.
10.Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.
11.Kolac ukrasiti glazurom od topljene cokolade, posuti kakao prahom.
12.Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.
Posluživanje
Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne

0 komentari:

Objavi komentar