Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.
Sastojci:
- jedan kilogram tankih kora
- 800 grama oraha (može manje a još bolje više)
- 100 grama prezli
- 200 grama suvog grožđa
- kilogram i još 100 grama šećera
- pola litre i još malo ulja
Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.Preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuha dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave, jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.
Izvor: Dominomagazin.com
0 komentari:
Objavi komentar