srijeda, 19. studenoga 2014.

Domaći trapist sir

 POTREBNI SASTOJCI:
    1 l punomasnog mlijeka
    1kg svjezesira
    1kockica
    margarina ili maslaca (oko 25g)
    1kaskica sode bikarbone
    so po ukusu


UPUSTVO RADA:
U veću posudu staviti mlijeko kad prokuha dodati izmrvljen sir,smanjiti temperaturu i stalno mjesati da ne zagori.
Kad sir promjeni oblik tj kad postane onako "kompaktan", smaknuti ga sa šporeta.
Smjesu sipati kroz cjediljku obloženu gazom.
Sir ostaviti oko 2 sata da se cijedi,a odozgo ga necim pritisnuti.
Nakon cijeđenja u šerpu staviti margarin ili maslac da se istopi onda dodati sir koji malo izmrvimo ,a sve to radimo na laganoj vatri i uz stalno mješanje.
Kad se sir istopi dodamo so(ja stavim 2kaškice) i sodu bikarbonu.to će onda onako zapjeniti još malo promješajte van štednjaka .
Pripremiti neku posudu(kalup) koji premažete uljem i istresite smjesu.
Odozgo pritisnine,nekim predmetom koji je ravan (neki manji poklopčić ili okrugla daska ili sl).
Ostaviti u kalupu bar 12 sati da stoji.
 Izvaditi iz kalupa i jesti.
Jako se lijepo sjece ide uz neku mezu ili sl.
Ja ponekad dodam u smjesu pre istresanja u kalup bijelog luka ,kima,mirođije origana ili ko šta voli.
Mada je jako lijep i ukusan bez primjesa.

0 komentari:

Objavi komentar