četvrtak, 12. veljače 2015.

Vegeta štetno djeluje na zdravlje



 Davne 1959., koprivnički div Podravka izbacio je na tržište jedan od najprepoznatljivijih hrvatski proizvoda – Vegetu.
Kada je znanstvenica Zlata Bertl, danas poznatija kao „teta Vegeta“, stvorila ovaj spoj začina i sušenog povrća – poglavito mrkve, luka i celera – kao dodatak za juhu, vjerojatno nije ni sanjala kako će za nešto više od pola stoljeća njezin izum i dalje biti prisutan u gotovo svakom hrvatskom kućanstvu, tako i u ostatku svijeta.

Naime, osim što je istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo kako je Vegeta najjači brand u Hrvatskoj, Podravka ovaj svoj proizvod izvozi u čak 40 zemalja svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, te većinu Europe.
Ako upitate nekoga tko je iz Hrvatske otišao u inozemstvo na duže vrijeme, zasigurno će vam reći da mu najviše nedostaju upravo Vegeta, Cedevita i Bajadera. No, kako svaka priča, baš poput kovanice, ima dvije strane, tako se i na drugoj strani ove nalazi velika količina ljudi koji će vam o Vegeti reći sve najgore.

Što to njih odbija od ovog začina?

Osim raznih začina te sušenoga povrća, u Vegeti se nalaze i velika količina soli – nje preko 50% – te aditivi, odnosno pojačivači okusa. Aditivi su tvari koje se dodaju hrani kako bi ona što duže zadržala svoj originalni okus i miris. Mnogi će ustvrditi da velikom količinom aditiva, Vegeta ustvari dominira okusom hrane te ona gubi svoju aromu.

Iako u vama neće izazvati ovisnost u smislu da je nećete moć prestati jesti, može se dogoditi da više ne prepoznate originalni okus hrane kada joj ne dodate Vegetu. Aditivi se obilježavaju E-brojevima, ovisno o njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje. Dijele se u tri kategorije: zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje; žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama; i crvene, koje bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu.

Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest mononatrijev glutaminat – pojačivač okusa i zamjena za sol – kojega se u Vegeti može naći oko 15%. MSG, kako se još naziva, je aditiv E 621, označen crvenom bojom. Njegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme pa sve do izazivanja pretilosti, hiperaktivnosti i raznih alergija kod djece. Upravo zbog MSG-a, mnoge su majke iz svojih kuhinja izbacile Vegetu.

Kako onda začiniti razna jela, pitate se? Ukoliko ste jedan od onih sretnika koji imaju mogućnosti uzgojiti svoj vlastiti mali zeleni vrt, Sensa vam nudi jednostavan recept kako napraviti svoju vlastitu, zdravu Vegetu. Uz malo vremena i truda, više se nećete morati brinuti za aditive u svojoj prehrani.
Ako, pak, nemate mogućnosti ili vremena za uzgoj biljaka, nemate „zeleni palac“, ili jednostavno ne želite odustati od Vegete, Podravka je proizvela Vegetu Natur. Ona ne sadrži dodatne pojačivače okusa i mirisa, već je napravljena od devet vrsta na suncu uzgojenog povrća.

Tiramisu sa jagodama ( najbrzi tiramisu ) 30 min



Sastojci:

30 gr secera u prahu
300 gr jagoda
500 gr mascapona
5 -6 SK sirupa od jagode /maline
1 jaje
5-6 piskota sa okusom jagode
1 vanilin secer

Priprema:

Umutiti bjelance u cvrst snijeg , dodati u mascapon, pa zatim dodati zumance , umutiti sve dodbro, dodati secer , vnanilin secer takoder..
Ocistiti jagode i isjeci na na zeljene komade , ostaviti nekoliko za dekoraciju..i isjecene dodati u smjesu sa mascaponom..
Izdrobiti piskote , na ne previse sitne komade..
U posudu ( casu ) u kojoj zelite posluziti tiramisu, staviti kasiku sirupa, pa potom izdrobljene piskote, pa po tome staviti mascapon..i odozgo jagode , pa potom mrvice piskote..

Izvor: www.coolinarika.com

Splitska torta


Sastojci:

Biskvit:

10 dag smokava
10 dag datulja
8 dag badema
10 dag oraha
5 dag grožđica
2 žlice ruma
3,5 žlice oštrog brašna
9 bjelanjaka
malo soli
9 žlica šećera



Krema:

9 žumanjaka
9 žlica šećera
2 vanilin šećera
7 žlica gustina
9 dl mlijeka
25 dag maslaca
korica jedne naranče

Preljev:

2 žlice ruma
6 žlica soka od naranče

Dekoracija:

čokoladne mrvice za posipanje


Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. 5 dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.

Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok se smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.

8 dl mlijeka staviti da zakuha. 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.

2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Savjet: Može se praviti torta okruglog oblika, ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.


Izvor: www.ljiljananieder.com

Rolat za 15 minuta



Naziv sve govori...

Sastojci:

2 kom. jaja
1 kom. vanilin šećera
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
1,5 šolja brašna
1 kk praška za pecivo

Fil

džem od šljiva, jagoda...

Priprema:


Uključte rernu na maksimalnu temperaturu (kod mene 275C), do 300C.
Umutite jaja sa vanilin šećerom, dodajte polako šećer, potom jogurt i brašno sa praškom za pecivo.
Najveći pleh od rerne obložite papirom za pečenje, sipajte masu i pecite 7-8 minuta na sredini rerne.
Čim izvadite biskvit iz rerne, uvijte ga u vlažnu krpu (sve sa papirom za pečenje) i urolajte. Nakon 5 minuta odvijte i skinite papir, ponovo uvijte. Posle 5 minuta filujte džemom po želji, ponovo uvijte i ostavite da se ohladi.

Posluživanje:

Pospite šećerom u prahu i uživajte!

Izvor: www.coolinarika.com

Kocke s bananama


Sastojci:

Za biskvit:

-6 jaja
-100 g šećera
-3 žlice vode
-50 g Pšeničnog oštrog brašna
-15 g kakaa
-½ Praška za pecivo

Za kremu:

-300 ml mlijeka
-35 g Pšeničnog oštrog brašna
-50 g šećera
-100 g čokolade za kuhanje
-200 g maslaca

Za ukrašavanje:

-4 banane
-2 Šlag pjene
-250 ml mlijeka


Priprema:

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte vodu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom te lagano promiješajte.

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (vel. 21×35 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.

Brašno i šećer pomiješajte s malo mlijeka i ukuhajte u ostatak kipućeg mlijeka u kojem ste već rastopili čokoladu.

Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, a zatim gustu smjesu ohladite uz povremeno miješanje.

U hladnu kremu dodajte izrađeni maslac i dobro izmiješajte.

Na ohlađeni biskvit stavite kremu, rasporedite banane narezane na kolutiće i premažite šlag pjenom pripremljenom prema uputi na vrećici.


Izvor: www.coolinarika.com

Mađarica

Tradicionalnan, vrlo omiljen, čest ali svečan kolač kontinentalne Hrvatske. Nije otkrivena Mađarica koja mu je skrivila ime, ali mu je šarm nedvojbeno u što više listova tijesta pečenih odvojeno te premazanih kremom.



Sastojci:

• 300 gPšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
• ½ žličicePraška za pecivo Dolcela By Podravka
• 100 gmaslaca
• 1jaje
• 100 gšećera
• 3 žličicekiselog vrhnja

Za kremu:

• 200 gšećera
• 500 mlmlijeka
• 60 gPšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
• 150 gmaslaca ili margarina
• 1 žlicakakaa
• 100 gšećera

Za čokoladnu glazuru:

• 300 gčokolade za kuhanje
• 200 mlslatkog vrhnja

Priprema:

1. U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrvite maslac. Napravite udubinu, dodajte šećer, jaje i vrhnje te umijesite tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljajte u četiri tanka (2 mm) jednaka lista. Dobivene listove tijesta pecite na okrenutoj posudi (cca 30×20 cm) na temperaturi od 200°C oko 15 minuta pa ih ohladite.
2. Za kremu, šećer stavite u posudu i rastopite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlijekom, kratko kuhajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuhajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u smjesu od karamela i mlijeka.
3. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite njome listove tijesta te ih slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom ocaklinom.
4. Za glazuru čokoladu izlomite te je otopite u posudi na pari lagano miješajući. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.
Posluživanje
Kad se čokoladna glazura osuši, narežite kolač na ploške.
Savjet
Umjesto pečenja kora, upotrijebite Podravkine gotove kore za mađaricu.

izvor: www.coolinarika.com

Najbolja domaća maska za kosu: Protiv opadanja, za jačanje i obnovu kose!


Ovaj način je efikasan, jer se koriste jaki vitamini koji spriječavaju opadanje kose, jačaju korijen kose i pomažu stvaranje melanina, u kombinaciji sa hranljivim uljem i medom.
Da biste spriječili gubitak kose, ojačali njenu strukturu i podstakli rast, potrebno je da napravite ovu, izuzetno hranljivu masku za kosu i koristite je 1-2 puta nedeljno.

Maska protiv opadanja kose. Recept:

Za pripremu maske biće potrebno:

- 1 ampula vitamina B6 (Bedoxin) (prodaje se u apotekama)

- 1 ampula vitamina B12 (OHB12) (prodaje se u apotekama)

- 1 gr vitamina C u prahu (prodaje se u apotekama)

- 1 supena kašika ricinusovog (ili čičkovog) ulja

- 1 supena kašika meda

- 2 supene kašike balzama za kosu

najbolja-domaca-maska-za-kosu (3)


Promješati sve sastojke. Nanijeti na prljavu kosu. Prvo na korijen, poslije rasporediti po cijeloj dužini. Staviti na glavu najlonsku kesu i utopliti peškirom ili kapom, postižući efekat „saune“. Masku držati na kosi jedan sat. Poslije kosu oprati na uobičajen način.
Maska uopšte ne curi i ispira se veoma dobro. Probajte…neka vaša kosa uvijek bude zdrava i lijepa.
Umjesto ampula, možete koristiti kvasac, koji je jedan od najbogatijih izvora kompleksa B-vitamina.

Izvor: uspesnazena.com

IZBJELITE ZUBE ZA MINUT: Probajte sami napraviti pastu!


 Bijeli osmijeh čini nas mlađima i zdravijima, ali ako ste sumnjičavi prema preparatima za izbjeljivanje probajte sami napraviti pastu koja će vam zube izbjeliti za svega jedan minut.

U maloj posudi izmješajte:

– 2 kašike sode bikarbone
– 1 kašiku sušene, sitno mljevene žalfije
– pola kašike morske soli
– 15-20 kapi esencijalnog ulja peperminta
– Po želji, par kapi vještačkog zaslađivača

Nakon što ste zube iščetkali standardnom pastom, umočite vaču četkicu u ovu mješavinu i četkajte još minut, a zatim isperite.


Žalfija se u mnogim kulturama tradicionalno koristi za održavanje zdravlja zuba i izbjeljivanje. Soda bikarbona polira i otklanja mrlje, a pepermint osvježava dah. Ulje peperminta takođe ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Naposljetku, morska so je puna zdravih minerala, koji posebno pomažu kod osjetljivih desni. Kao rezultat dobićete zdrav osmijeh.

Izvor: haber.ba