četvrtak, 12. veljače 2015.

Mađarica

Tradicionalnan, vrlo omiljen, čest ali svečan kolač kontinentalne Hrvatske. Nije otkrivena Mađarica koja mu je skrivila ime, ali mu je šarm nedvojbeno u što više listova tijesta pečenih odvojeno te premazanih kremom.



Sastojci:

• 300 gPšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
• ½ žličicePraška za pecivo Dolcela By Podravka
• 100 gmaslaca
• 1jaje
• 100 gšećera
• 3 žličicekiselog vrhnja

Za kremu:

• 200 gšećera
• 500 mlmlijeka
• 60 gPšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
• 150 gmaslaca ili margarina
• 1 žlicakakaa
• 100 gšećera

Za čokoladnu glazuru:

• 300 gčokolade za kuhanje
• 200 mlslatkog vrhnja

Priprema:

1. U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrvite maslac. Napravite udubinu, dodajte šećer, jaje i vrhnje te umijesite tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljajte u četiri tanka (2 mm) jednaka lista. Dobivene listove tijesta pecite na okrenutoj posudi (cca 30×20 cm) na temperaturi od 200°C oko 15 minuta pa ih ohladite.
2. Za kremu, šećer stavite u posudu i rastopite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlijekom, kratko kuhajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuhajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u smjesu od karamela i mlijeka.
3. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite njome listove tijesta te ih slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom ocaklinom.
4. Za glazuru čokoladu izlomite te je otopite u posudi na pari lagano miješajući. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.
Posluživanje
Kad se čokoladna glazura osuši, narežite kolač na ploške.
Savjet
Umjesto pečenja kora, upotrijebite Podravkine gotove kore za mađaricu.

izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar