petak, 13. veljače 2015.

Mudra „Spašavanje života“ može zaista spasiti život



Poznato je da čovek ima energetske kanale, a svaka bolest utiče na karakteristike povezane s dobijanjem i otpuštanjem energije u našem organizmu. Mudre predstavljaju poseban položaj prstiju i ruku, koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i isceljivanje.
Danas vam predstavljamo Mudru „Spašavanje života“. Veoma važna mudra, prva je pomoć kod srčanih problema. Vrlo je učinkovita kod: boli u srcu, srčanog napada, lupanja srca, kod infarkta miokarda. Ako je odmah upotrebite može zaista spasiti život. Mudru praktikujte čim osetite tegobu, radite je sa obe ruke kao na slici:


MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA”


Kažiprst savite tako da dodirne jagodicom podnožje palca. Jagodice srednjeg prsta i prstenjak spojimo sa jagodicom palca, a mali prst ostavite ravan.

Donosi brzo olakšanje i efikasna je kod srčanih problema kao da ste uzeli nitroglicerin. Ako je odmah upotrebite može zaista spasiti život.


Izvor:(uspesnazena.com)

Posle ovog teksta počet ćete da koristite tamjan(Lekovita svojstva)



Najljekovitije biljke svijeta – tamjan

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike.
Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu.
Tamjan je jedan od najstarijih mirisa.

Njime se trgovalo još prije 5000 godina na Arabijskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata.
Put tamjana koji vodi od južne Arabije do Sredozemlja jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu.
Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija.
Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove.
Tamjan ima svoju primjenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u liječenju.

Ljekovitost tamjana

U ayurvedskoj medicini Indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već tisućama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizma.
Prema ayurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima.
Tamjan se iz davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zubi i desni – zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava infekcije.

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima.
Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.
Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuju nuspojave.
Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mjehura i tumora na mozgu.
Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.

U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.
Masaža i kupka s uljem od tamjana uvelike pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.
Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sustav i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.
Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 žličica na litru vruće vode).

Zanimljivo: Smatra se da tamjan može zaustaviti hrkanje – u ovu svrhu potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i područje oko nosa.

Ova biljka je izuzetna i za njegu kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.
Kroz tisućljeća upotrebe tamjana nisu primijećene neke značajnije nuspojave.
Novija toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku tako i za unutrašnju primjenu.
Nemojte koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.
Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi.

Pripravci od tamjana

Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze iz Indije. Za liječenje se koristi smola tamjana koja se skuplja tokom čitave godine.
Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.
Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih točkica. Najčešće je lagano žućkast s primjesom zelenkaste boje, a žvače se poput žvakaće.
Za unutarnju primjenu možete koristiti i tamjan u kapsulama.
Tinkturu bosvelije možete kupiti ili napraviti sami tako da smolu tamjana prelijete 80-postotnim alkoholom.
Za kađenje se koristi smola ili mirisni štapići od tamjana.
Tamjan i njegove pripravke potražite u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Tamjan je nekoć dat malom Isusu kao poklon. To je poklon koji ne bismo trebali odbacivati. Tisućljetna tradicija korištenja tamjana sama govori u njegovu korist.

Izvor: alternativainformacije.com

Orginalni recept za kvrgušu



Sastojci:

12 kg pilećeg mesa (batak, zabatak,
pileća prsa)
1 žlica Vegete Twist za piletinu
7 žlica ulja
6 jaja,hurme
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
 1/2 žličice soli
500-600 ml mlijeka


Priprema:

1. Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist
piletina.Marinirati kupus.
2. Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
3. Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15
minuta.Dodati puding od vanilije.
4. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte
trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po
mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta. pečenu kvrgušu malo ohladite,
narežite , poslužite uz salatu... kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom

Savjet:
Od kostiju možete pripremiti pileći temeljac za juhu.

Izvor:(coolinarika.com)

Jednostavne Rafaelo kuglice



Evo jos jednog provjerenog recepta za svima dobro poznate kuglice. Ja ih pravim sa mlijekom u prahu koje mora biti kvalitetno da bi kuglice bile uspjesne. Najbolje rezultate sam postigla sa dole navedenim mlijekom i navedenim kolicinama sastojaka ....

Autor: Mily

Sastojci:

2 dl vode
3000g secera
2500g margarina
4000g obranog mlijeka u prahu
(slovenacko mlijeko-plava kutija)
200 g sitnijeg kokosa
hurme
Jos potrebno:

cca 100 g oljustenog i pecenog badema ili
ljesnika,nutela za premaz
cca 100 g kokosa za valjanje kuglica

Priprema:

1. Vodu i secer uspinovati na vatri nekoliko minuta, da se sav secer istopi. Dodati isjeckan
margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu,
stalno mjesajuci da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 g kokosa. Smjesu ohladiti
otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe (ja ih blansiram, tako se lakse gule, a
zatim kratko proprzim i svaki badem prepolovim). Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati
polovinu badema i uvaljati u kokos.
2. Prijatno i uzivajte :)

Izvor:(coolinarika.com)

Kolač sa pavlakom i keksom



Lagan, sočan, kremast kolač sa kakao korom natopljenom čokoladnim
mlijekom...filom od slatke i kisele pavlake i sa mljevenim plazma keksom. Još
jedan kolač koji sam dodala na listu omiljenih :D

Autor: ruzmarin82

Sastojci:

Kora:
66 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
12dl ulja
15 prašak za pecivo
3 dl čokoladnog mlijeka


Fil:
200 gr šećera u prahu
2,5 dl slatke pavlake
300 gr mljevenog keksa ( PLAZMA)
4 dl kisele pavlake

Dekoracija:
2,5-3 dl slatke pavlake
papar

Priprema:

1. Umutiti jaja sa šećerom u pijenastu smjesu. Potom dodati ulje, te lagano umješati
brašno, kakao i prašak za pecivo. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i
sipati u nju pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15
minuta.
2. Pečenu koru preliti hladnim čokoladnim mlijekom.
3. Umutiti slatku pavlaku, zatim dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mljeveni keks pa
sve sjediniti.
4. Preko ohlađene kore sipati fil i poravnati. Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati
kolač. Dekorisati po želji.

Izvor:(coolinarika.com)

četvrtak, 12. veljače 2015.

Muče vas lijena crijeva? Ovaj recept će vam riješiti probleme!



Loša i neredovita prehrana, kao i stres, veliki su problem suvremenog društva i sve češće su uzrok problema s crijevima.

Ukoliko i vas muče lijena crijeva, ovaj recept će vam riješiti probleme:

Sastojci:

100 gr suhih šljiva bez koštica
100 gr suhih smokava
100 gr livadskog meda
10 gr usitnjenog lista biljke sene (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia)

Suho voće sameljite i izmješajte s medom i senom.

Mješavinu držite u hladnjaku i svake večeri pojedite po žličicu.

Svi ovi sastojci su odlični za “otvaranje”, a posebno je biljka sena dokazano učinkovita u sprječavanju i liječenju zatvora. Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).


Izvor: atma

Jednostavni kolac sa visnjama i kokosom



Jelo mi se nesto slatko a nije mi se stojalo dugo u kuhinji.Ukusan,mekan i socan kolac sa visnjama i kokosom,nama savrsen uz popodnevnu kaficu.

Sastojci:


4 jaja
220 gr secera
200 gr putera
10 kasika mlijeka
4 kasike kokosa
300 gr brasna
1 prasak za pecivo
300-400 gr visanja

Priprema:

Rernu zagrijati na 190°.Tepsiju 30x27 cm premazati puterom i posuti brasnom.Puter istopiti i ohladiti.Jaja i secer pjenasto umutiti da se smjesa udupla i postane svijetla zatim dodati puter i mlijeko.Kratko izmijesati pa dodati brasno izmijesano sa praskom za pecivo i kokos.Smjesu sipati u pripremljen kalup (tijesto je prilicno gusto).Visnje ocijediti,izmijesati ih sa 1 kasikom secera i poredati i blago ih utisnuti u tijesto.Peci 35-40 min da fino porumeni.Provjeriti cackalicom i po potrebi produziti pecenje.Mozete koristiti i veci kalup pa po poterbi smanjiti vrijeme pecenja.Ohladiti i isjeci na kocke.

Izvor : www.coolinarika.com

Ovo je recept za kremu koja će vas podmladiti!




Ova jednostavna maska dubinski hidrira kožu zahvaljujući medu, sprečava pojavu bora, i čini da koža izgleda mlađe.
Jednostavne maske često daju najbolje rezultate. Umjesto da eksperimentišete sa namirnicama koje vjerovartno i nemate u kući, donosimo vam recept za masku od meda i mlijeka koja će da učini čuda za vašu kožu.


Pomiješajte 2 kašike meda sa dvije kašike punomasnog mlijeka. Mješavinu kratko blago zagrijejte. Prstima mješavinu nježno utapkajte u kožu lica i vrata i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite kožu mlakom vodom.

Ova jednostavna maska dubinski hidrira kožu zahvaljujući medu, sprečava pojavu bora, i čini da koža izgleda mlađe. Mliječna kiselina, bjelančevine, masti, aminokiseline, kao i vitamini A i D iz mlijeka pomažu da se uklone odumrle ćelije, i umiruju suhu i nadraženu kožu.

Izvor: pressonline