četvrtak, 12. veljače 2015.

Torta od oraha i čokolade u tri verzije



Torta je zasitna i velika za veći broj degustatora :)

Sastojci:

Bijela krema:
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele koverture (čokolade)
2 vrečice praška za vanilin cappuccino

Crna krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
150 g šećera u prahu
1 učvršćivač za šlag (šlagfix, kremfix)


Tijesto:
8 jaja
400 g šećera
1 vanilin šećer
par zrna soli
300 g brašna
200 g mljevenih oraha
50 ml čokoladnog likera
15 žlica vode

Preljev za biskvit:
120 ml mlijeka
50 ml čokoladnog likera

Priprema:

Pripremite kreme:
Bijelu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu bijelu čokoladu (koverturu) i prašak za vanilija cappuccino (može i bez njega). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Tamnu: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa ubacite natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa također ostavite da se hladi. Nakon što je na pola ohlađeno stavite u hladnjak da se ohladi do kraja.

Tijesto:
Odvojite žumanjke i bjelanjke u različite posude. Bjelanjke pjenasto umutite s par zrna soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite u drugoj posudi s preostalim šećerom, kad se šećer otopi i nastane pjenasta smjesa dodajte žlicu po žlicu vode i čokoladni liker. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima te po potrebi dodajte po veliku žlicu snijega od bjelanjaka. na kraju lagano dodajte preostali snijeg. Biskvit pecite u kalupu veličine 25x35 cm u prethodno zagrijanoj  pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Pečeno ostavite da se ohladi na rešetki.

Kad su svi sastojci ohlađeni dovršite kreme. Bijelu kremu miksajte do željene čvrstoće pa odložite sa strane ili u hladnjak. U tamnu kremu dodajte šećer u prahu i kremfiks pa miksajte da postane čvršća. Biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri kore. Pripremite preljev za biskvit od mlijeka i čokoladnog likera pa premažite svaku koru prije filovanja. Prvu koru filujte polovinom bijele kreme, poklopite drugom korom koju premažete s tamnom kremom. Ukrasite po želji, ja sam bijelu kremu stavila na vrh a tamnu okolo i za ukras.

Napomena: Tamna krema će biti malo mekša ali ne brinite kad premažete tortu ona će se u hladnjaku učvrstiti. Ukoliko želite tamnu kremu za ukras preporučujem da stavite taj dio kreme u vrećicu za ukrašavanje pa nekoliko minuta u zamrzivač prije samog ukrašavanja.

izvor : receptiizmojebiljeznice.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar