petak, 6. veljače 2015.

RUSKI ,,MEDOVIK’‘

Sastojci:

TESTO:
 3jajeta  3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)  3 s.k.meda  1 č.šećera   koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi  2 k.k. sode-bikarbone(SB)

FIL:
 2 č.šećera  1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mlečne masti  Objašnjenje Č.=čaša(ona od jogurta) S.K.=supena kašika K.K=kafena kašičica!

Priprema:


Da ne bude zabune, ja sam pravila dve i po mere!

Za testo:
Kuvati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati SB.

Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Ovo je ujedno i ,,najopasnija’‘faza recepta.Treba dodavati
oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamešeno.Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.


Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.
(Nekoliko puta pre sam pravila sa oštrim brašnom(mada u receptu ništa nije striktno navedeno).Danas sam probala sa mekim čisto da vidim kakvo će biti i zato su mi korice ispale malo deblje.Jesu mekanije i sve ali lepše mi je nekako sa oštrim.Korice su onda tanje kao kod,,Rozen’’ ili ,,Mađarice’’).
Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi.Sve vreme neka je pokriveno, inače se suši i jako stvrdnjava.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo

Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.

Spremiti i ,,šatorče’’ za pečene kore.

Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 ,

Ispečene korice filovati

Završne radnje
...i krkati
11 Moj,,Medovik’’ za rođusdan…/slika/303161/
(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.).

0 komentari:

Objavi komentar