nedjelja, 1. veljače 2015.

Pekarske kifle


Sastojci:

 1 kg bijelog brašna
100 g maslaca ili margarina
2 kašikice soli
2 kašikice šećera
25 g germe svježe
4 dl vode
1 kašika velika sirćeta razblaženog
1 dl mljeka

Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac (ja sam koristila tecni). U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.


2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.

3. Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.

4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.

5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.

6. Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!

7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.

Izvor: Namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar