utorak, 3. veljače 2015.

Mamine starinske stanglice od oraha


Autor: Vesna Nesovanovic

Sastojci za testo i glazuru:

2 belanceta
malo soli
250 g šećera
1 limun – sok i korica
250 g oraha mlevenih
2 kašike kakao praha
malo cimeta u prahu
malo muskatnog oraščića mlevenog
1/2 kesice vanilin šećera-burbon

Priprema:

Limun dobro oprati, osušiti i izrendati koru, te prepoloviti i iscediti sok.
2 belanceta sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg 5 minuta, dodati šećer i sok od limuna i mutiti 10 minuta da pena bude gusta kao za puslice.
Pola pene ostaviti za glazuru, a drugu polovinu prebaciti prebaciti u drugu posudu i dodati mlevene orahe, koru od limuna, prosejan kakao prah, malo cimeta, malo morskog oraščića i 1/2 kesice vanilin šećera i dobro varjačom izmešati.
Staviti testo na poleđinu tepsije od rerne i polako se vlažnim dlanovima razvući testo na približnu veličinu 21,5cm x 27cm, vlažnim rukama rastanji pa posle vlažnom oklagijom, te se rukama izravna u pravi oblik.

Glazuru premazati preko celog testa i nožem razvući.
Drugu tepsiju od rerne premazati margarinom, staviti papir za pečenje koji isto treba namazati margarinom.
Odmah vlažnim nožem rezati štanglice.
Odmah čim se zaseče jedan red pomoću lopatice za kolače (lopatica mora stalno biti malo vlažna) ređati u tepsiju na podmazan papir za pečenje, dok sve ne bude izrezano i prebačeno.
Od ove količine dobila sam 50 štanglica.
Zagrejati rernu na 110 stepeni te staviti tepsiju sa štanglicama u rernu, nakon 5 minuta smanjiti temperaturu na 75 stepeni i sušiti 2 sata. Glazura nakon sušenja mora ostati bela.
Napomene Starinske štanglice od oraha po receptu moje majke su izuzetno lepog izgleda i aromatičnog ukusa, mogu se jesti isti dan kada su napravljene, a mogu i da odstoje odložene u zatvorenoj kutiji, odvojene papirom između redova, 15-20 dana.

Prijatno!

Izvor:(tortekolaci.com)

0 komentari:

Objavi komentar