Sastojci:
za kore
100 g maslaca
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera
za fil
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna
malo mlevenih oraha
Priprema:
1. U posudi za mešenje viljuškom razmutiti maslac i jaje. Brašno prosejati zajedno sa
praškom za pecivo pa dodati u posudu.
Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u maslac, da se dobije mrvičasto testo. Dodati šećer razmućen sa mlekom, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela.Od svakog dela razviti koru velicine 26×40 cm. Kore se razvijaju tako što se iseče papir za pečenje u toj veličini, pospe brašnom, rukama se tapka tj. tanji testo, posipa se odozgo brašnom ako se lepi, pa kad je pokrivena cela površina papira testo se pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom da nema otisaka prstiju. Kore peći po 10-ak minuta na 175-180°C na prevrnutom plehu od rerne, pa sa sve papirom prebaciti na poslužavnik. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte, što je ok.
Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini, tako da se dobiju 4 kore od po
13×40 cm.
2. 50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500
ml mleka zagrejati, ne treba da bude vrelo, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g
šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Kad se svi kristali šećera
istope i karamel dobije braon boju, izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog
mleka. Karamel će se u trenutku stegnuti a mleko početi da pravi mehuriće, pa treba
sve vreme mešati i paziti da ne prska. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i
kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih
250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u
karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego
puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.
3. Svaku koru filovati sa po 5-6 kašika fila (i četvrta kora se filuje). Posuti sve mlevenim
orasima i ostaviti minimum 12 sati u frižideru, a najbolje 24. Kore će omekšati, fil će se
stegnuti. Ohladjen kolač poravnati, odsecajući par milimetara po obodu, a zatim iseći
na malene kocke, 3×3 cm. Pred služenje dodatno posuti orasima.(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar