subota, 17. siječnja 2015.

STIŽE VAKCINA PROTIV PUŠENJA: Pomoću nje cigarete ćete ostaviti za samo pet minuta!

Imamo divne vijesti za sve one kojim godinama bezuspješno pokušavaju da se odviknu od duhanskog dima. Konačno je razvijena vakcina protiv pušenja, odnosno protiv zavisnosti od nikotina.



Naučnici tvrde da su razvili vakcinu protiv zavisnosti od nikotina. Ona djeluje tako što bukvalno “istrenira” organizam da nikotin prepozna kao strano tijelo, odnosno napadača i spriječava da otrov uopšte stigne do receptora za zadovoljstvo u mozgu.

Vakcina se zasad odlično pokazala na laboratorijskim miševima, a u narednom periodu se očekuje testiranje na ljudima. Stručnjaci američkog Instituta za istraživanje “Scripps” u vakcini su spojili nikotinske antigene sa molekulom jednog proteina.

Nakon što je supstanca ubrizgana u krvotok životinja, njihovi organizmi počeli su da proizvode antitijela koja su ubijala čestice nikotina prije nego što bi one stigle do mozga.

Autor istraživanja Kim Džanda objasnio je da im je cilj bio da u tijelu izazovu kontra-reakciju tako da ono samo odbaci nikotin. Takođe, vjeruje se da će princip po kojem djeluje ova vakcina uspješno moći primjeniti i na liječenje mnogih drugih bolesti zavisnosti, a to će utvrditi u narednom periodu.

Ukoliko bi vakcina djelovala, to bi pomoglo milionima ljudi širom svijeta. Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu “Journal of Medicinal Chemistry”.

Izvor: Magazin.ba / www.telegraf.rs


0 komentari:

Objavi komentar