utorak, 13. siječnja 2015.

Sarajevska torta bez pečenja


Sastojci:

1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mleka
5 kom. jaja
800 g secera
12 kasika brasna
400 g kvalitetne cokolade za kuvanje
500 g mlevenih oraha
4 kesice vanilin secera
1 limun-rendana kora

glazura
100 g cokolade za kuvanje
1/2 soljice mleka
1/2 soljice secera
1/2 margarina

Priprema:

1. Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto,
dodati zumanca i jos malo mutiti.
2. U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da
provri. Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini.
3. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo
sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mesanje.

4. U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno,
nikako kakao table, mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno
mesanje.
5. U ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog
limuna.
6. Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko
druge blago pritiskajuci da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari. Tortu
mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite
par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da
omeksaju korice i bice socnija
Posluživanje
Napomena: Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korica za rozen tortu, ali je
ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar jos pola
pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom. Takodje,
moze se napraviti i sa domacim tankim koricama, ima ovde majstorica za to :) Obavezno je
napravite dan ranije, da bi kore omeksale i povukle fil, tako da se i ne osecaju iako se vide,
verujte

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar