četvrtak, 22. siječnja 2015.

Recept za klasične Princes krofne


Ovaj recept smo dobili od jedne čitateljke, a ona ga je zabilježila daleke 1954. godine od njene svekrve. Recept je stvarno odličan. Sve moje kolegice su ga provjerile i primjenjuju ga.


Ko jednom proba ovaj recept za princes krofne, ne mjenja ga!

Potreban materijal za krofne:

6 što krupnijih jaja
150 gr masti ili margarina ili putera
150 gr mekog brašna
250 ml vode

Potrebni sastojci za fil:

1L slatkog mlijeka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile

Priprema krofni:

Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mješajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno bjelanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom tijestu. Dobro izmješati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.Vršna mala kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mjesta, jer krofne porastu, te da se ne slijepe. Peći 7 minuta u već zagrijanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.

Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuhati 900 ml mlijeka i u njega polako mješajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuhati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu. Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom ili da se pospu šećerom u prahu.

Izvor:(Recepti.org)

0 komentari:

Objavi komentar