subota, 3. siječnja 2015.

Pohovane jabuke


Sastojci za 4 osobe



100 ml suncokretovog ulja
4 kom jabuke
1 kom limuna

Tijesto:

150 g brašna
3 kašike suncokretovog ulja
175 ml bijelog vina
3 kom jajeta
malo limunove kore

Priprema smjese za pohovanje

Odvojite žumanca od bjelanaca i napravite snijeg od bjelanaca.
Dodajte 3 žumanca i promješajte.
Dodajte ulje i vino.
Postepeno dodajite brašno, pa koru od limuna.

Jabuke

Izdubite 3 jabuke i očistite ih od sjemenki.
Jabuke isjecite na kolutove debljine 2cm.
Stavite ih u posebnu posudu i prelijte limunovim sokom. Limunov sok sprečava da jabuke potamne.

Prženje

U dubljoj posudi ili fritezi zagrijte ulje.
Uvaljajte jabuke u pripremljeno tijesto, pa ih pržite na vrelom ulju oko 5 min. Poslije prženja ih ostavite da se malo ocijede da biste odstranili višak ulja.

Posluživanje

Pospite jabuke šećerom u prahu i kašičicom cimeta ili ih prelijte medom. Služite ih tople. Prijatno!




Izvor : http://domaci-recepti.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar