nedjelja, 11. siječnja 2015.

Brownies s kiselim mlijekom

OVO JE JEDAN KOLAC KOJI SVI MORATE DA NAPRAVITE I PROBATE! A KAD TO JEDNOM URADITE TESKO CETE POSLE DA PRESTANETE

Sastojci:

Za brownies:

380 g brašna
250 g šećera
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
250 ml vode
225 g maslaca
20 g kakaa
2 jajeta
1 dl kiselog mlijeka*
1 vanilin šećer

Za "kakao-kiselomliječni" preljev:

60 g maslaca
3 žlice kakaa
3 žlice kiselog mlijeka
250 g šećera u prahu
1 žličica vanilin šećera
3 žlice tekućeg šlaga

Priprema:

_* Ako nemate kiselo mlijeko kod kuće, a nemate vremena čekati da se skisne, možete
ga napraviti i sami za 5 minuta. Ne vjerujete? Probajte!

 U 1 dl mlijeka umiješajte 1 žličicu limunovog soka i promiješajte. Pričekajte 5 minuta i
evo vam kiselog mlijeka. Ja nisam vjerovala dok nisam isprobala i stvarno sam dobila
kiselo mlijeko!
 To napravite odmah, prije nego što počnete mutiti da odstoji tih 5 minuta, da ne
morate poslije čekati._
Brownies:
1. U posudi promiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu.
2. U lonac srednje veličine stavite vodu, maslac i kakao, pa stavite grijati na vatru dok ne
proključa. Tada sklonite s vatre i mikserom umiješajte (onako vruće) u suhe sastojke
(brašno i ostalo).
3. Miješajte mikserom dok se sve ne spoji.
4. Dodajte jaja, kiselo mlijeko i vanilin šećer, pa opet miješajte dok ne dobijete
jednoličnu smjesu.
5. Prelijte tu smjesu u lim obložen papirom za pečenje, veličine 22×33 cm (toliki je moj
lim). 
6. Pecite oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Probajte suhom
čačkalicom je li gotovo: ako čačkalica kad ubodete u tijesto izađe suha znači da je
pečeno, ako bude mokra, tj. ima na sebi smjese pecite još malo.
Preljev:
1. U manji lonac stavite maslac, kakao i 3 žlice kiselog mlijeka na vatru da se sve otopi.
Kad provri skinite s vatre i prebacite u neku srednje veliku plastičnu posudu.
2. Polako dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i 3 žlice tekućeg šlaga miješajući mikserom
dok se sve ne pretvori u gustu kremu.
3. Tom kremom premažite kolač. Ako vam je krema pregusta za mazanje još je malo
zagrijte ili na vatri ili u mikrovalnoj (kao ja, na 15 sec.). Bit će ju puno lakše razmazati
po kolaču.
4. Ohladite cijeli kolač na žici, ne vadeći ga iz lima.
Posluživanje
Narežite na kvadratiće. Dobije se 24 kvadratića

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar