Izvorni recept za Pasteli
Sastojci:
- 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog sezama)
- 300 grama prirodnog meda
Napomena: U trgovinama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.
Možete ga raditi i sami ako imate vremena i dobar blender:
Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sezama i ulje po želji (obično 2 žličice ulja idu na jednu ili pola šalice sjemenki, ovisno koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite sjemenke na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, miješajući stalno). Budite oprezni da vam sezam ne zagori jer će postati gorkog okusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).
Postupak:
Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.
U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.
Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele sjemenke sezama.
Kuglice poredajte na neki pladanj i stavite sve u hladnjak.
Kuglice pastelija stoje u hladnjaku, a kao lijek ali i slasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.
Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.
Budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.
Izvor:zdravljebezdoktora.com
0 komentari:
Objavi komentar