subota, 27. prosinca 2014.

Torta s plazma keksom


Sastojci za tortu s plazma keksom

Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika punih oraha
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
200 ml soka od narandže
2 kašike brašna


Prvi fil:
300 gr mljevenog Plazma keksa
čaša od 200 ml soka od narandže
100 gr čokolade za kuhanje
125 gr margarina
50 gr šećera u prahu

Drugi fil:
250 gr oraha
2 kašike šećera
100 ml mlijeka
125 gr margarina
50 gr šećera u prahu

Treći fil:
2 pudinga od vanile  
750 ml mlijeka  
125 gr margarina  
100 gr šećera u prahu

Odozgo:
2 slatke pavlake


Priprema torte s plazma keksom

Kora se priprema jednostavno. Umute se najprije bjelanca, zatim se doda šećer, pa žumanca, pa onda brašno i prašak za pecivo, kakao i na kraju se kašikom u to umješaju orasi. Peće se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je veličine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, može i malo manji, kora će biti deblja.

Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacjeđene pomorandže, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, može da se doda još malo, po slobodnoj procjeni domaćice. 

Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandže i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa šećerom u prahu. Toj smjesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena čokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno se doda još soka od narandže, da se dobije masa koja može da se maže preko kore. 

Za drugi fil se najprije orasi malo podpeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mlijeku koje se malo zašećeri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu. 

Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuha se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smjesa. 

Na koru se najprije stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. Odozgo se torta premaze sa dvije umucene slatke pavlake.

Trebalo bi da prenoci, makar jednu noc u frizideru, da se lijepo ohladi.

Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar