nedjelja, 7. prosinca 2014.

Torta Opera

Torta Opera nije davno kreirana ,negdje 1960 godine,od vrhunskog francuskog Chefa poslasticarstva Lenotre.Ova famozna torta koja mami mirisom kafe postala je svakodnevna poslastica u vise operskih kuca. U poznatoj Njujorskoj operi naprimjer prije spektakla rezervisu se stolovi da bi se pojeo komad ove slastice.

Sastojci:

Biskvit-Joconde ,za 2 kore
2x125 gr. badema mljevenih
2x125gr. secera
2x30 gr. brasna
2x4 zumanca
2x25 gr.(2x1kas.supena) putera
2x4 bjelanca
2x20gr. secera


Krem od putera i kafe
150 gr. secera
100 gr. vode
2 jaja
250 gr putera
1 velika kasika Nes-kafe ,instant
Ganach od cokolade (coko-krema)
200 gr. cokolade polugorke
150 gr. slatke pavlake(vrhnja)
1 cajna kasicica Nes-kafe,instant

Glasaz (glazura)
100 gr. cokolade polugorke
100 gr. slatke pavlake (ili krema sa 35 posto masnoce)
Sirup od kafe
150 gr. secera
200 ml vode
1 puna kasika instant kafe ili prave


Priprema:

Biskvit:
1. U tepsiju odprilike 30×45cm staviti masni papir za pecenje i namazati ga. Tako posebno
pripremiti jos jedan.
2. Umutiti 4 bjelanca i secer . Posebno umutiti 4 zumanca idodati u njih 2 kasike(25
gr.)rastopljenog putera ali da ne bude vruc 3. Izmjesati bademe, secer, brasno.
4. Zumanca sa puterom dodati lagano u bjelanca i onda lagano dodati bademe, secer i
brasno. Istresti ravno mjerno na pleh i peci oko 15 min. na 180 stepeni.
 Tako ispeci jos jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice. Krema od putera i
kafe:
5. Skuvati 150 gr. secera i 100 ml.vode 7 min.Bice gust sirup ito odmah sipati polako u
predhodno umuceno 1 jaje i 1 zumance i mutiti dok ne pobijeli tj. napravi se kao gust
krem ,bice skoro hladan.
6. U to dodavati puter u komadicima(250 gr.)i nastaviti sa mucenjem sve dok masa ne
udvostruci skoro volumen.U to dodati 1 kasiku instant kafe predhodno rastopljenesa
malcice vode.
Ganach (coko-krema)
1. Staviti krem(pavlaku da provrije sa 1 kasikom instant kafe i uto dodati 200 gr. cokolade
isitnjene. Ostaviti da se ohladi.
2. Skuvati secerni sirup sa kafom ne mnogo gust koliko da se mogu kvasiti kore.
3. Staviti koru na tacnu i prskati sa dosta sirupa, zatim jednu trecinu puter kreme
namazati po kori, pa onda druga kora opet natopljena kafenim sirupom , i sada sasuti
svu ganach kremu po toj kori pa staviti trecu koru ,opet posuti sirupom pa na nju puter
krema i onda zadnja kora opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.
4. Prokuvati 100 ml. pavlake slatke sa 100 gr. cokolade i kad je skoro hladna namazati svu
ili samo gore. Cijela torta
Posluživanje
Tradicija je da se napise na torti Opera i doda neki violinski kljuc .Sve je na vama.U
svakom slucaju bice dobra.



0 komentari:

Objavi komentar