Sastojci:
10 bjelanjaka
17 žlica šecera
10 dkg mljevenog kikirikija(kupiti u
ljusci-obavezno)
10 dkg mljevenih-prženih lješnjaka
1 žlica ulja
3 žlice brašna
2 žlice kakaa i 1 prašak za pecivo :
)
KREMA:
10 žumanjaka
10 dkg cokolade + dvije snickers cokoladice
20 dkg šecera
20dkg margarina
20dkg sjeckanog kikirikija
1 karamel preljev koji se stavlja preko kreme
Priprema
Bjelanjke odvojimo od žumanjaka te ih izmiksamo u cvrstu pjenu(ja dodam i mrvicu soli
za cvrstocu),nakon toga dodamo šecer i ulje. U jednu posudu stavimo
lješnjake,mljeveni kikiriki(najbolji je onaj u ljusci,pa ga oljuštite i
sameljite),brašno,prašak za pecivo i kakao i onda to sve lagano i oprezno umješamo u
cvrsti snijeg da nam i dalje ostane što cvršci. To sve stavite u lim koji ste predhodno
namazali maslacem(ja stavim na papir za pecenje tako mi je bolje) i pecite biskvit na
180*C oko 25 min,ali provjeravajte jer vrijeme pecenja ovisi kakvu pecnicu imate : )
KREMA: Izmiksane žumanjke i šecer staviti na paru i skuhati,kad je vec kuhano dodajte
cokoladu i lagano miješajte dok se coksa ne istopi(ja dodam i dvije snickers cokoladice,
a ne morate) : )
Stavite to da se ohladi i onda u hladno izmiksajte margarin (ja stavljam
onaj za kreme sa okusom slatkog vrhnja,a može i obicni).Nakon toga u kremu stavite
isjeckani kikiriki i onda kremom premažite biskvit.. i sad ono najbolje trebali bi
napraviti tko zna preljev od karamele ali ja kupim Kandit karamela preljev i stavim ga
preko kolaca,ima varijanta i sa kupljenim pravim karamelama pa ih otopite, ali ovaj
kupovni preljev je genijalan : ) GLAZURA-GANACHE OD COKOLADE
Glazura nije klasicna nego pravite ganache od cokolade zato i izgleda tako deblja na
slici,a pravite na slijedeci nacin: 500 ml slatkog vrhnja (ja radim sa zbregov sl
vrhnjem) 300gr cokolade ( radim sa onom iz Lidla za kuhanje i ne smije biti coksa da je
ispod 50% kakaa ), Vrhnje zakuhaje skoro pa do vrenja,maknite sa vatre i u njega
stavite izlomljenu cokoladu te lagano miješajte (sa puuuuunnnooo ljubavi) : ))) dok se
sva cokolada ne istopi i prelijete preko kolaca i dobro,dobro ga ohladite prije
posluživanja! Dobar tek i uživajte u kolacu : )
Posluživanje
Napomena:ganache ce Vam biti skroz rijedak i zato kolac mora ostati u dubljem limu za
pecenje kad stavljate ganache preko kolaca, ganache ce se kroz nekoliko sati u hladnjaku
0 komentari:
Objavi komentar