nedjelja, 21. prosinca 2014.

Pet pravila uz koje više nećete imati žute zube


Pravila higijene usne šupljine nalažu pranje zuba nakon svakog obroka, ali zbog njenih konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube koristimo samo nakon buđenja i pre spavanja.Određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravim i belim.
1. Pijte čaj
Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa.
Ove će vrste čajeva takođe ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.


2. Izbegavajte ugljenehidrate u međuobrocima
Kesica čipsa može štetiti zubima jednakom merom kao i parče kolača. Svi ugljenihidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa.
Budući da se transformišu u lepljivu masu, uvlače se između zuba uzrokujući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljenehidrate jedite isključivo za vreme obroka, odnosno s većom količinom hrane, kada se proizvodi više sline zadužene za ‘pranje’ usne šupljine.
3. Pijte na slamku
Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete uneti u stražnji deo grla, zbog čega će biti u minimalnom dodiru sa zubima.
4. Povećajte unos vitamina C
Vitamin C jedan je od ‘najsvestranijih’ vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna pomorandža na primer sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti zubnog mesa od onih koji redovno konzumiraju namirnice koje sadrže ovaj nezamenjivi vitamin.
5. Unosite barem 800 miligrama kalcijuma dnevno
Čak 99 posto unesenog kalcijuma u telo otpada na zubi i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcijuma dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcijum pomaže zubnu kost održati čvrstom, a upravo ona drži zube na mestu. Preporučena količina kalcijuma za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te dobne granice.

Izvor : .com

0 komentari:

Objavi komentar