nedjelja, 7. prosinca 2014.

Kukuruzna peciva


Sastojci:

Mlijeko 1 Solja ( 1,5 dcl , ako hocete vise
peciva koristite solju od 2 dcl)
Secer 1/4 Solje
Maslac(na kockice izrezan) 1/4 Solje
Cornmeal / Palenta / ili Kukuruzno brasno 1/4 Solje
Kvasac 1 pakovanje
Topla voda 1/4 Solje
Jaje 1 kom.lagano ulupano
Bijelo Brasno 3-3,5 Solje
Za posip :
Maslac 2 Kasike - otopljen maslac
Cornmeal / Palenta / Kukuruzno brasno 1-2 kasike


Priprema:

1. U manju serpicu pomijesati mlijeko, secer, 1/4 solje maslaca , 1/4 solje
cornmeal/palente i so. Mijesajuci zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.
2. U vecoj posudi pomijesati kvasac i toplu vodu, dodati jaje i prethodno pripremljenu
 smjesu sa mlijekom i maslacem.
3. Dodavati lagano brasno, mijesajuci drvenom kuhacom.
4. Smjesu prebaciti na pobrasnjenu radnu povrsinu te izraditi fino mekano tijesto.
Formirati ga u loptu, te ga prebaciti u cistu,lagano pobrasnjenu posudu, pokriti ga
cistom krpom i ostaviti 1h da odmara. ( Ne brinite jer vam tijesto nije mnogo povecalo
volumen - tako i treba, ali cete osjetiti pod rukom da je jako omekanilo :)
5. Nakon sto se tijesto odmorilo prebaciti ga na pobrasnjenu radnu podlogu i lagano
rolajuci rukama oblikujte pravougaonik. Rukama poravnajte da bude jednako. Rezacem
za pizzu(sa njim je najlakse jer je tijesto mekano) izrezite tijesto kao na slici.
6. Pazljivo tijesto prebaciti na pleh za pecenje oblozen pek papirom, pokriti ga krpom i
ostaviti 30 min.da ponovo odmori i poveca volumen.
7. Peci u zagrijanoj rerni na 200 C 12-15 min.
8. Pecena peciva premazati otopljenim maslacem i posuti sa
cornmeal/palentom...(mozete i koristiti parmezan+suseno zacinsko bilje).
9. Sluziti toplo. Ide i uz slatke i slane namaze, uz caj, a super su i sami :)

Izvor:www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar