subota, 27. prosinca 2014.

Čokoladni mint tart


Sastojci:

  • rastopljeni maslac
  • 250 gr brašna
  • 125 gr putera
  • 60 gr šećerne glazure
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • jedno žumance
  • 1,5 kašika hladne vode
  • jedno bjelance

Mint glazura

  • 300 gr bijele čokolade
  • 150 ml vrhnja
  • 2 kašike mint kreme

Tamna čokolada glazura:

  • 3 puta po 100 gr pakovanja mint tamne čokolade
  • 250 ml vrhnja

Priprema:

  • Premažite tepsiju (22 cm) sa rastopljenim maslacem
  • Pomješajte brašno, puter, šećer i kokos dok se ne naprave male grudvice.
  • Dodajte žumance i vodu i promješajte dok se tijesto ne sjedini.
  • Zatim mješavinu prenesite na radnu površinu i mjesite dok ne postane glatka, zatim oblikujte u disk.
  • Ostavite u frižider na 10 minuta.
  • Razvaljajte tijesto između dva komada papira za pečenje tako da dobijete disk debljine 3mm.
  • Oblikujte disk da se lijepo uklopi u tepsiju i ostavite u frižider na 20 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 180C . Stavite tijesto u rernu da se peče 10 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto.
  • Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
  • Premažite bjelancetom da se popune pukotine u tijestu.
  • Da napravite mint glazuru, ubacite čokoladu u vatrostalnu posudu. Vrhnje ubacite u tavu i ostavite da proključa, zatim prelijte čokoladu vrhnjem i ostavite 1 minutu.
  • Miješajte polagano i ubacite mint kremu. Prelijte preko tijesta i ostavite na 1 sat.
  • Da napravite glazuru od čokolade, ubacite čokoladu u vatrostalnu zdjelu, kremu stavite da proključa i prelijte preko čokolade. Ostavite na 1 minutu. Zatim lagano promješati i preliti preko mint glazure. Ostaviti u frižider na 3 sata i kolač je spreman ;)

0 komentari:

Objavi komentar