četvrtak, 6. studenoga 2014.

Tijesto za pizzu


Kod ovog tijesta potrebno je voditi računa da:

  • Koristi se obična pitka voda (bez mjehurića) i s ne previše kalcija. Kod nas je skoro svuda voda puna kalcija (kamenac koji se radi na slavinama) pa je najbolje vodu prokuhati prije upotrebe
  • Svježem kvascu ne smije isteći rok upotrebe, a ako se koristiti suhi kvasac mora biti otopljen u vodi u 38°C.
  • Koristiti morsku sol kako bi se tijesto bolje diglo
  • Meko brašni koje je dostupno u svim dućanima upit će 50% vode na svoju težinu, točnije za kilogram brašna potrebno je pola litre vode.
  • Sastojci koji idu na samo tijesto potpuno su prepušteni vašoj kreaciji. Jedino što treba napomenuti je da mozzarellu ne treba previše usitnjavati, jer će izgubiti svoja svojstva

Sastojci:

  • 0,5 l vode
  • 1 kg brašna
  • 10 g svježeg kvasca (ili 5 g suhog)
  • 25 g morske soli
Od ove količine brašna dobit ćete oko 1,5 kg tijesta što će biti dovoljno za 2 velike okrugle pizze.

Priprema:

Otkrivamo vam malu tajnu savršenog tijesta za pizzu: odvojite u dvije jednako velike posude brašno na dva dijela. Dodajte potrebnu količinu vode (50% od težine brašna) u obje posude pa na kraju jednoj posudi dodajte kvasac, a drugoj posudi sol. Mijesite jedno pa drugo tijesto dok se svi sastojci ne povežu u kompaktnu cjelinu pa i spojite i nastavite mijesiti sve dok ne bude potpuno glatko i baršunasto.
Ako imate stroj za miješanje tijesta, dodajte brašno, vodu (smanjite količinu za 2 dcl i u toj količini otopite sol) i kvasac. Malo promiješajte i tek onda dodajte preostalu vodu u kojoj je otopljena sol. Svakako treba izbjeći zajedno dodavati sol i kvasac, jer će sol spriječiti kvasac da obavi svoju funkciju. Znat ćete da je tijesto gotovo kad stranice miksera budu potpuno čiste.
Ovako pripremljeno tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi (23°C) dva do tri sata.

Pečenje:

Ako ste napravili (ili kupili u pekari gotovo) tijesto, sad još preostaje odabrati omiljenu varijantu i ispeći ju. Kod pečenja je važno pećnicu zagrijati na maksimalnu temperaturu tj. na 250°C. Da vam tijesto u sredini ne bi bilo gnjecavo, opet mali trik: 8-10 minuta pecite prvo tijesto samo premazano umakom od rajčice, ili premazano samo maslinovim uljem, izvadite iz pečnice, dodajte ostale sastojke pa dopecite još otprilike 5 minuta.

Izvor: www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar