nedjelja, 16. studenoga 2014.

SIMPTOMI KOJE ŽENA NIPOŠTO NE SMIJE ZANEMARITI


Rak je jedno od najrasprostranjenijih i najopasnijih bolesti modernog doba. Uprkos tome što uglavnom starije osobe dobijaju kancere, nisu imuni ni mladi ljudi.


Ove simptome žene najčešće ignorišu

Naduvenost
Naduven stomak toliko je čest da većina ne obraća pažnju na to. Ovo stanje može da ukaže na rak jajnika. Ukoliko naduvenost traje nekoliko dana i osjećate se sito nakon malo jela obavezno posjetite ljekara.

Promjene na dojkama
Nije samo ozloglašena kvržica na dojkama simptom raka. I crvenilo i ogrubljenje kože, kao i uvlačenje bradavica ukazuju na potencijalno opasne promjene u tkivu. Ako imate osip koji traje nedjeljama trebalo bi to da provjerite.

Krvarenje u neobičnim intervalima
Žene koje nisu u menopauzi često ignorišu krvarenja između ciklusa, ili ih pripisuju menstruaciji. Krvarenje kada mu vrijeme nije često ukazuje na negativne pojave u tijelu, a nakon menopauze može da znači i rak grlića materice.

Poteškoće u gutanju
Ukoliko uhvatite sebe kako mijenjate ishranu i prelazite na tečnu hranu jer vas boli gutanje, a niste prehlađeni, posjetite ljekara. Ovo može da bude simptom kancera jednjaka.

Krv na pogrešnom mjestu
Ako primijetite krvarenje u urinu i stolici ne pripisujte ga hemoroidima, možda je rak debelog crijeva. Iskašljavanje krvi je takođe ozbiljan simptom i može da ukaže na rak pluća.

Osjećaj kao da vam nešto grize stomak
Neka istraživanja su povezala depresiju i bol u stomaku sa simptomima raka pankreasa.

Loše varenje
Problemi sa varenjem bez nekog posebnog razloga mogu da budu znak za uzbunu. Loše varenje nekad signalizira rak grla, stomaka ili jednjaka.

Promjene u ustima
Ukoliko primijetite bijele pločice u ustima javite se ljekaru.

Promjene u limfnim čvorovima
Ukoliko osjetite oticanje limfnih čvorova ispod ruke ili u vratu, to može da bude razlog za brigu. Ukoliko je žlijezda otečena više od mjesec dana što prije idite kod doktora.

Groznica
Ukoliko imate groznicu koja nije praćena virusnom infekcijom idite kod doktora. To je ponekad simptom raka krvi.

Umor
Živimo brzim tempom i umor nije rijetka pojava, ali ako ste duže vrijeme malaksali bez da ste previše naprezali to može biti znak oboljenja.

Dug kašalj
Kašalj koji ne prestaje nedjeljama, a nemate druge tegobe i pušač ste može da bude znak raka pluća. Posjetite ljekara.

0 komentari:

Objavi komentar