četvrtak, 6. studenoga 2014.

Otkrivamo tajne savršenog pire krompira


1. Izaberite pravi krompir

Greška: Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno.

Kako je ispraviti: Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

2. Narežite krompir na kocke

Greška: Krompir kuvajte u kori, ili cele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvoa krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.

Kako je ispraviti: Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vreme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.


3. Ručno gnječite krompir

Greška: Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu smesu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti.

Kako je ispraviti: Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnečite smesu. Potom smesu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

4. Darežljivo s mlekom

Otkrivamo tajne savršenog pire krompira Greška: Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“.

Kako je ispraviti: Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nežno mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mleka.

5. Dodajte začine

Greška: Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus.

Otkrivamo tajne savršenog pire krompira Kako je ispraviti: Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

(nezavisne.com)

0 komentari:

Objavi komentar