srijeda, 12. studenoga 2014.

NEĆETE VJEROVATI: Hren je sjajan ako želite imati lijepu kožu, ako imate problema sa disanjem ili glavobolje!


Hren, osim što je nezaobilazan sastojak gurmanske trpeze, on je i odličan čistač organizma, ubrzava metabolizam, jača libido, suzbija prehladu i za naš organizam čini još mnogo toga korisnog. Stoga, neophodno ga je što prije početi konzumirati kao hranu, preventivu, ali i lijek…


Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Svjež korijen se vadi iz zemlje od juna do novembra, dok se list bere od maja do oktobra.




Ljekovitost

Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao moćan afrodizijak. Iz tih dana vrijedi i izreka: Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Ubija bacile
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje tako što stimuliše lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren podstiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik, te pomaže kod reumatizma.
Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade. Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla. U hrenu se nalazi i ulje senfa, koji dokazano djeluju protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti disajnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimulišu imuni sistem da se bore protiv parazita koji izazivaju bolest.
Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.



Oprezno s hrenom
S hrenom treba biti i obazriv! Više od 80 ml soka korijena hrena može izazvati povraćanje, a već 15 do 20 ml sjemena hrena kuhanog u vodi može uzrokovati dijareju i povraćanje. Treba biti oprezan a sa korišćenjem tinktura, naročito kada je riječ o svježim ranama. Savjet više: osobe alergične na luk, trebalo bi da izbjegavaju i hren.

RECEPTI
Hren i med protiv prehlade
Kod prehlada, znači jednostavnih gripalnih infekcija pomaže domaći recept: korijen hrena dugačak oko tri centimetra se opere, oguli i izriba, stavi u teglu koju možete zatvoriti. Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno.
Ovako pripremljen med se uzima svako jutro i veče po jedna kafena kašika.
Inhaliranje sinusa
U prokuhalu vodi staviti hren, prekriti glavu peškirom i desetak minuta udisati isparenja – prije spavanja. Ovom inhalacijom, čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.
Protiv jake glavobolje
Na potiljak staviti kašu od narendanog hrena i držati samo minut-dva da ne bi došlo do iritiranja kože.

Tegobe sa disajnim organima
Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naherendanog hrena preliti sa 2 dl prokuhale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Procijediti i piti mlako.
U slučaju astme, napraviti kašu koja olakšava disanje: na laganoj vatri kuhati 4 supene kašike naherendanog hrena, pomiješane sa šoljom jabukovog sirćeta. Kada hren omekša, procijediti ga i dodati istu količinu meda. Vratiti na ringlu i kuhati dok se smjesa ne zgusne, a ostaviti da se ohladi. Sipati u teglice i čuvati u frižideru.
Sirće od hrena za ljepšu kožu
Pedeset grama narendanog hrena staviti u litar jabukovog sirćeta i ostaviti da odstoji 8 dana na tamnom mjestu. Ovako pripremljeno sirće veoma je ukusan začin za salate, a preporučuje se kao dobro sredstvo protiv pjega, osipa uzrokovanog alergijom na sunce ili za liječenje i smirivanje bubuljica i akni. Dovoljno je samo da se problematična mjesta povremeno namažu ovom tečnošću.

SAVJET PLUS
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.
Ukoliko imate veći korijen, možete da izrendate potrebnu količinu, a ostatak da zamotate u alu-foliju i ostavite u frižideru u kutiji za povrće. Ako želite da vam izrendani hren ostane svjež i nakon tri sedmice, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, hren može da stoji u frižideru do 3 sedmice.

(Doznajemo.com)


0 komentari:

Objavi komentar