Vijekovima, od kako postoji proizvodnja mlijeka i sira, među narodom postoji upotreba surutke. Surutka je nus produkt koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovano industrijski proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog vijeka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lijek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vijekovima je da je surutka najbolji prirodni lijek za jetru.
Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usljed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, te posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospješuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom period tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i više surutke. Surutka će doprinjeti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi. Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim djelovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije. Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može pomoći i pri mršanju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija.
U sirutki ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka i to vitamini B i E , minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nježnih veza u mozgu.
Ono što nam je u zadnje vrijeme svima zajedniča osobina je da se nalazimo pod stresom. Surutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem tijelu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osjećati dobro.
Surutka se preporučuje i za stalni osjećaj umora, posebno proljetni kao i za grčeve i bolove u mišićima usljed fizičkih napora. Surutka spriječava ostepoprozu, skida naslage na zubima i prevenira karijes. Pored ovih blagodeti surutka se već desetljećima, kao efikasan narodni lijek, preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lijekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se sirutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koji se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vježbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vježbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu ali i oporaviti svoje tijelo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju protenihi u prahu na bazi surutke namjenjeni body builderima.
Ovdje se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutosti, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom crijeva potrebno je da posegnete za redovnom upotrebom surutke.
Istraživanja su pokazala da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.
Surutka podiže imunitet organizma i jača opštu otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani, te kao osnovica formula za ishranu beba.
Nova zapadna istraživanja pokazala su da surutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji kompletnih crijeva a posebno debelog crijeva.
Surutka je potpuno bezbjedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini a što je rijedak slučaj. Jedino je osobe alergične na mliječne proizvode trebaju izbjegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavaca mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na odjeljenjima mliječnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje surutke kod svojih domova. Postoji više recepata za to a mi vam donosimo sljedeće:
1 litar svježeg mlijeka zagrijete u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate iscjeđeni sok od jednog ili dva limuna i mješajte a ubrzo ćete primjetiti da se formira sir i tekućina. Ta tekućina je surutka. Procjedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svježeg kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da prokuva te da kuva na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i mješate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te procjedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.
Podjelite ova saznaja sa prijateljima putem Facebooka.
ZdravljeBEZdoktora
0 komentari:
Objavi komentar