Sastojci:
TIJESTO:
6 jaja
6 zlica secera
6 zlica brasna
6 zlica tople vode
3 zlice kakao
1/2 vrecice praska za pecivo
KREMA:
500ml. slatkog vrhnja
100gr. secera
2 dag. zelatine
1 dl. mlijeka
COKOLADNA OCAKLINA:
100gr. cokolade za kuhanje
oko 50 ml. slatkog vrhnja
Priprema:
1. Odvojite zumanjca i bjelanjca.Bjelanjca umutite u cvrsti snijeg.Ostavite sa strane. U
zumanjca dodajte secer i miksajte.U to dodajte brasno,kakao,vodu i na kraju prasak za
pecivo. Na kraju dodajte umucena bjelanjca i izmjesajte sa spatulom.
2. Podijelite tijesto na 3 dijela. U dobro nauljen pleh ulijte jedno tijesto i pecite na 180C
oko 15min. Tako uradite i sa ostalim tijestom.Znaci pecete 3 puta.Kore ostavite da se
potpuno ohlade.
3. KREMA: U slatko vrhnje dodajte secer i miksajte da se stvori cvrsta krema. Zelatinu
rastvorite u mlijeku a zatim dodajte u kremu.Izmiksajte sve zajedno.
4. COKOLADNA OCAKLINA: Otopite cokoladu za kuhanje sa slatkim vrhnjem. Svaku
ohladenu koru premazite sa cokoladnom ocaklinom. Na prvu koru stavljate kremu,pa
druga kora,zatim krema,kora i na kraju krema. Sacuvajte malo ocakline za ukrasavanje
kolaca.
Posluživanje
Rcept je takoder iz mog Hrvatskog kuhara od gospode Spomenke Zuzoric koja je da dodam
napravila par kikseva u svojim receptima...Ovdje mozete koristiti i zelatinu u prahu...kao
sam procitala na ovo gr. idu 3 zlice zelatine u prahu...Mjere pleha su 23x23,ako zelite veci
kolac povecajte namirnice...
Izvor:(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar