Jednostavan ,lagan i brz u pripremi .Mana,previše brzo nestane
Sastojci:
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za šaum
6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema:
1. Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i
brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
2. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika
vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer
lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da
to radimo u velikoj zdjeli
3. Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno
namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta.
4. Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke .
5. Napomena POšto je mnogim u šaumu puno šećera ja sam smanjila kako sada stoji u
receptu .U orginalnom je bilo 15 u bjelanjke i 12 u špinovanje.Vi odlučite kako
volite.Moji ukućani vole da im je dobro sladak pa im ja pravim po orginalnom
receptu.Ako smanjujete šećer još i više nego što sam ja treba voditi računa da bi šaum
mogao da "legne" tj ne znam kako bi izgledao sutradan.
Posluživanje
Uz kafu ili čaj !
Izvor:(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar