Nepečeni kolač / torta sa kremom od sira, podlogom od keksa i pečenih lešnika
i mekanom kremom od čokolade sa aromom lešnika.
Autor: hatshepsut
Sastojci:
Podloga
150 g mlevenog keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka
Krema od sira
500 g svežeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mlevenog želatina
Nougat krema
125 g čokolade Milka Noisette**
1 dl kisele pavlake(vrhnja)
+
po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje
Priprema:
Podloga
1. Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u
najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
2. Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika
20 cm.
3. Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa
koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava
dodati još keksa.
4. Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti
celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
Krema od sira
1. Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2. Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
3. Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz
neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
4. Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i
mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
5. Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema
nougat krema.
Nougat krema
1. Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj
pećnici).
2. Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava.
Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom
narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za
izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
3. Odmah preliti preko kreme od sira.
4. Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene
pečene lešnike.
5. Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru. Tankim, dugačkim nožem proći
između torte i obruča. Ukloniti obruč.
6. Napomene u vezi dekoracije Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge
od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela
premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure.
Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
Napomene:
1. * Koristim sir Ella sa 0.9% mlečne masti.
2. **Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada, s tim da se nakon
mešanja sa pavlakom umeša i nekoliko kapi arome lešnika.
3. Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili
margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.
Izvor:(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar